fbpx
NaslovnicaMINA SvijetRegionCIK-u potrebno pet miliona EUR za izbore

CIK-u potrebno pet miliona EUR za izbore

Priština, (MINA) – Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) procijenila je da im je za sprovođenje prijevremenih parlamentarnih izbora, zakazanih za 6. oktobar, potrebno više od pet miliona EUR.

Prištinska Koha piše da taj novac još nemaju, ali da u CIK-u očekuju da taj iznos dobiju.

Iljir Gaši iz Savjeta za budžet i finansije CIK-a rekao je da bi pitanje budžeta trebalo riješiti bez odlaganja, prenosi Tanjug.

Šef sekretarijata CIK-a, Enis Haljimi, kazao je da ta komisija ne može da nastavi da radi bez potrebnih sredstava, kao i da su kontaktirali Ministarstvo finansija, ali da ne znaju kada će to pitanje biti riješeno.

“Ne možemo uraditi ništa bez izdvojenih sredstava, beskorisno je raspisivati izbore bez neplaniranih sredstava. Kontaktirali smo Ministarstvo finansija, ali oni ne znaju kako da postupaju. Ne možemo da pokrenemo nijedan postupak bez novca, pa je samim tim besmisleno donositi bilo kakve odluke”, rekao je Haljimi.

Šefica CIK-a, Valdete Daka, navela je da novac očekuju, a do tada treba da se radi na proceduri koja je predviđena zakonom.

CIK je uputio zahtjev vladi za odobravanje pet miliona EUR, a Adnan Rustemi iz opozicionog Pokreta Samoopredjeljenje poručio je da svi koji opstruišu izborni proces treba za to da odgovaraju.

CIK je odlučio da izborna kampanja započne 25. septembra i završi se 4. oktobra.

Rok za registraciju birača u inostranstvu biće otvoren od petka do 10. septembra, a kao rok za prijavljivanje predizbornih koalicija određen je do petka u ponoć.

Najčitanije