fbpx
NaslovnicaMINA SvijetRegionNATO gradi bazu u Albaniji

NATO gradi bazu u Albaniji

Kučova, (MINA) – Albanska baza u Kučovi, koja je već dugo “groblje aviona” koji su nekada bili dio avijacije, postaće nova vazduhoplovna baza NATO-a.

Kako prenosi Rojters, albanski migovi, uglavnom kineske i ruske proizvodnje ne lete od 2005. godine, a albanski vazdušni prostor nadgledaju Italija i Grčka.

To je dovelo do ekonomskog pada u Kučovi, gradu koji se tokom komunističkog perioda nazivao i “Staljinov grad”.

Albanska ministarka odbrane Olta Džaka kazala je da je baza prvi potpis NATO-a na Zapadnom Balkanu, jer će Kočovu pretvoriti u prvu vazduhoplovnu bazu NATO-a za region.

Prema njenim riječima, za prvu fazu radova NATO će izdvojiti 50 miliona EUR, kako bi se Kučova pretvorila u bazu za opremu, logistiku, treninge i vježbe.

Kako se navodi, Albanija smatra da zaslužuje transformaciju stare baze, kako bi doprinijela održavanju stabilnosti u regionu i mirovnim misijama NATO-a širom svijeta.

“Region je ušao u proces nepovratne evroatlantske integracije”, rekla je Džaka.

Bazu su pedesetih godina prošlog vijeka osmislili sovjetski inženjeri koji su ispod piste postavili dinamit kako bi je raznijeli u slučaju da padne u neprijateljske ruke.

Penzionisani komandant vazduhoplovstva, Klement Alikaj, kazao je da će NATO baza povećati odbrambene kapacitete države, a strani investitori će imati više povjerenja u Albaniju.

“To će biti dobro i za porast zaposlenosti u tom kraju”, rekao je Alikaj.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...