fbpx
NaslovnicaMINA Svijetregzit se odlaže do 22. maja, odnosno 12. aprila 

regzit se odlaže do 22. maja, odnosno 12. aprila 


Brisel, (MINA) – Evropski savjet jednoglasno je donio odluku da se povlačenje Velike Britanije iz Evropske unije (EU) odloži za 22. maj, navodi se u zaključima dvodnevnog samita lidera EU u BRiselu.

Ovaj produžetak odobrilo je 27 članica EU pod uslovom da Donji dom britanskog parlamenta sledeće nedjelje podrži Sporazum o povlačenju.

“Po drugom scenariju, ako Sporazum o povlačenju sledeće nedelje ne bude odobren od Donjeg doma, Evropski savet pristaje na odlaganje do 12. aprila i očekuje da Velika Britanija prije tog datuma Evropskom savjetu predstavi naredne korake”, izjavio je po završetku samita predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

On je ocijenio da Velika Britanija i dalje ima mogućnost izbora između uređenog Bregzita (s dogovorom), Bregzita bez dogovora, dugog odlaganja Bregzita ili povlačenja člana 50, ali da EU ponavlja da više ne može biti pregovora o Sporazumu o povlačenju koji je dogovoren između Unije i Ujedinjenog Kraljevstva u novembru 2018.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao da je EU neumorno pregovarala o Sporazumu o povlačenju i da je učinila sve što je bilo u njenoj moći. On kaže da se nada da će Sporazum biti usvojen u Donjem domu britanskog parlamenta.

“Šta god se dogodi, mi smo spremni, uključujući i izostanak Sporazuma o povlačenju. Spremni smo i bili smo spremni još od 2017. godine”, poručio je Junker.

Tusk je zaključio je da je dobar znak to što i u procesu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU i dalje postoji “dosta otvorenih opcija”, kao i činjenica da se i dalje nalaze načini kako da se “olakša proces” za obje strane.

Najčitanije