fbpx
NaslovnicaMINA SvijetSjeverna Koreja pozvala SAD na razgovor

Sjeverna Koreja pozvala SAD na razgovor

Njujork, (MINA) – Posljednjeg dana godišnjeg okupljanja svjetskih lidera u Ujedinjenim nacijama (UN), Sjeverna Koreja okrivila je Sjedinjene Američke Države (SAD) za neuspjeh u ponovnom pokretanju razgovora.

Razgovori su u zastoju više od godinu nakon prvog sastanka predsjednika SAD-a Donalda Trampa sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, prenosi B92.

Pjongjang je ovog mjeseca saopštio da je voljan da ponovo pokrene razgovore krajem septembra, ali da Vašington treba da usvoji novi pristup.

Američki državni sekretar Majk Pompeo prošle sedmice je kazao da sastanci u septembru nijesu mogući, mada je dodao da je Vašington spreman za razgovore.

U govoru u Generalnoj skupštini UN-a, ambasador Pjongjanga Kim Song rekao je da je vrijeme da Vašington podijeli predloge za razgovore.

Kako je naveo, potrebna je potpuna primjena izjave koju su dali Tramp i Kim poslije prvog sastanka u Singapuru u junu prošle godine, a u kojoj su izrazili saglasnost da treba graditi nove odnose i raditi na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

“Prošlo je više od godinu. Odnosi između Demokratske Narodne Republike Koreje i SAD su do sada postigli mali napredak i situacija na Korejskom poluostrvu nije izašla iz začaranog kruga povećane tenzije”, poručio je Kim Song.

Tramp se tokom govora pred Generalnom skupštinom prošle sedmice samo kratkog osvrnuo na Sjevernu Koreju, navodeći da je slijedio “smjelu diplomatiju”sa liderom te zemlje.

“Rekao sam Kim Džong Unu da verujem da je, poput Irana, i njegova zemlja puna ogromnog neiskorišćenog potencijala, ali da bi to iskoristila Sjeverna Koreja mora da se denuklearizuje”, naveo je Tramp.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...