fbpx
NaslovnicaMINA SvijetSocijalisti pobijedili na parlamentarnim izborima 

Socijalisti pobijedili na parlamentarnim izborima 

Madrid, (MINA) – Portparolka španske vlade Izabel Kela proglasila je pobjedu socijalista, predvođenih premijerom Pedrom Sančezom, nakon što su prebrojani glasovi na parlamentanim izborima u nedjelju.

Prema njenim riječima, Sančezova partija osvojila je skoro sedam miliona glasova, što znači da će imati 122 mjesta u donjem domu parlamenta, prenosi AP.

Rojters navodi, pozivajući se na rezultate koje je objavio španski MUP na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, da socijalisti vode sa 123 mjesta u parlamentu od 350, dok krajnje desničarski Unidas Podemos ima 42 mjesta.

To znači, kako se navodi, da ako te dvije partije udruže snage nedostajaće im 11 mjesta za formiranje većine u parlamentu.

Prvi put od okončanja vojne vladavine 1970-ih, krajnje desničarska partija Voks, koja se protivi multikulturalizmu, feminizmu i neograničenoj migraciji, ući će u parlament, pokazuju rezultati.

Ta partija dobiće 24 mjesta u parlamentu, desničarska konzervativna Narodna partija imaće 65, a partija desnog centra Suidadanos 57 mjesta u parlamentu.

Riječ je o trećim parlamentarnim izborima u Španiji u protekle četiri godine. Prethodna dva puta dominirale su dvije najveće stranke – Socijalistička i Narodna partija.

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...