fbpx
NaslovnicaMINA SvijetTereza Mej ostaje premijer

Tereza Mej ostaje premijer


London, (MINA) – Poslanici vladajuće Konzervativne partije izglasali su povjerenje britanskoj premijerki Terezi Mej.

Kako prenosi Rojters, glasanje je bilo tajno, a Mej je dobila podršku 200 konzervativnih poslanika, dok je 117 glasalo protiv davanja poverenja njenom rukovodstvu.

Njoj je bila potrebna prosta većina kako bi se zadržala na čelu partije, odnosno 159 od 317 glasova konzervativaca.

Nakon što je Mej preživjela glasanje o poverenju u svojoj partiji, oglasio se lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin, koji je rekao da britanski parlament mora da povrati kontrolu nad procesom Bregzita.

“Večerašnje glasanje ne pravi razliku u životu našeg naroda. Ona sada mora da vrati svoj sumoran dogovor u Dom komuna (donji dom britanskog parlamenta) naredne nedelje kako bi parlament vratio kontrolu”, naveo je Korbin.

Ishod glasanja znači da Mej može da zadrži poziciju lidera partije i premijera, dok nastavlja da vodi tešku borbu kako bi dobila odobrenje parlamenta za njen plan za Bregzit, objašnjava AP.

Njena pobjeda, takođe, znači da kolege iz Konzervativne partije ne mogu da je izazovu na glasanje o povjerenju u narednih godinu.

Međutim, Mej bi mogla da naiđe na izazov u parlamentu ukoliko opoziciona Laburistička partija zatraži glasanje o povjerenju u donjem domu parlamenta zbog plana britanske premijerke za izlazak te države iz EU.

Najčitanije