fbpx
NaslovnicaMINA SvijetTramp nije bio u dosluhu sa Rusima

Tramp nije bio u dosluhu sa Rusima

Vašington, (MINA) – Dvogodišnja istraga specijalnog tužioca Roberta Malera nije dala dokaze o dosluhu američkog predsjednika Donalda Trampa sa Rusima tokom izborne kampanje 2016. godine, saopštio je državni tužilac Vilijam Bar.

“Istraga nije utvrdila da su se pripadnici Trampovog predizbornog štaba urotili ili koordinisali sa ruskim vlastima u aktivnostima vezanim za izbore”, rekao je Bar na konferenciji za novinare, prenio je Rojters.

On je iznio zaključak da je Rusija pokušala da se umiješa u američke izbore, ali da joj Amerika u tome nije pomogla.

Izvještaj ipak navodi da se Tramp “ne može u potpunosti osloboditi sumnje u to da je ometao pravdu”.

Izvještaj sadrži nalaze na osnovu 22 mjeseca istrage o mogućem dosluhu između Rusije i Trampovog izbornog štaba 2016. godine.

Istragu je vodio specijalni istražitelj Robert Maler, pošto su američke obavještajne agencije bile zabrinute da je Rusija pokušala da utiče na izbore u korist Trampa.

Maler je razmatrao da li je Tramp ometao pravdu kada je tražio da se prekine istraga u vezi bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina i kasnije kada je otpustio šefa FBI-ja Džejmsa Komija.

Flin se kasnije izjasnio krivim da je lagao FBI-ju o svojim kontaktima sa Rusima, i jedan je od šest bivših Trampovih pomoćnika i još 30 ljudi, uključujući 12 Rusa, optuženih u vezi te istrage.

Najčitanije