fbpx
NaslovnicaMINA SvijetU borbama u Tripoliju najmanje 49 poginulih

U borbama u Tripoliju najmanje 49 poginulih

Tripoli, (MINA) – U borbama u libijskoj prijestonici Tripoliju do sada je ubijeno 49 osoba, uključujući i civile, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija (UN).

Od početka sukoba prošle sedmice, prema podacima UN, raseljeno je 2,8 hiljada osoba.

Koordinator UN u Libiji Marija de Valje Riviero rekla je da zbog sukoba hitne službe nijesu u mogućnosti da pomognu povrijeđenima i civilima i upozorila da će sukobi pogoršati stanje u migrantskim kampovima u glavnom gradu Libije.

Ministarstvo zdravlja u Tripoliju saopštilo je ranije danas da je u sukobima stradalo najmanje 25, a ranjeno 80 ljudi.

U Libiji su od prošle sedmice obnovljeni sukobi kada je Libijska nacionalna armija (LNA) predvođena Kalifom Haftarom sa istoka krenula u osvajanje zapada zemlje i centra Tripolija, gdje kontrolu ima međunarodno priznata vlada, predvođena Fajezom Sarajem.

Od pada bivšeg lidera Muamera Gadafija, država je ušla u nestabilnosti sa dvije suprostavljene administracije i nizom oružanih grupa koje se bore za vlast i kontrolu nad naftnim poljima.

Libija je od 2014. godine politički podijeljena na dvije vlade – samoproglašenu na istoku zemlje, pod kontrolom Haftara, i međunarodno priznatu vladu, sa sjedištem u Tripoliju, sa premijerom Sarajem.

Najčitanije