fbpx
NaslovnicaMINA SvijetUčetvorostručili proizvodnju slabo obogaćenog urana

Učetvorostručili proizvodnju slabo obogaćenog urana

Teheran, (MINA) – Iran je učetvorostručio proizvodnju slabo obogaćenog uranijuma usred tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i prijetnji koje su izrekli američki predsjednik Donald Tramp i iranski ministar vanjskih poslova.

Agencije navode da je riječ o proizvodnji uranijuma obogaćenog samo do granice od 3,67 odsto, postavljene međunarodnom nuklearnim sporazumom Irana i velikih sila iz 2015. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međutim, četvorostruko povećanje proizvodnje značilo bi da će Iran najvjerovatnije probiti ograničenja zaliha postavljena tim sporazumom.

Iran je saopštio da je o svojoj odluci obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA).

Ta agenija UN za sada nije komentarisala potez Teherana.

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile međunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije.

Šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Evropska unija postigli su 2015. godine istorijski sporazum sa Iranom koji je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Iran je 8. maja zaprijetio da će za 60 dana nastaviti da obogaćuje uranijum u većoj mjeri ako u tom roku sa svjetskim silama ne bude dogovoren novi nuklearni sporazum.

Najčitanije