fbpx
NaslovnicaMINA SvijetUN: Oko 300 civila poginulo u napadima sirijskih snaga

UN: Oko 300 civila poginulo u napadima sirijskih snaga

Ženeva, (MINA) – Oko 300 civila stradalo je kada su u vazdušnim napadima sirijskih vladinih snaga pogođene bolnice i izbjeglički kampovi na sjeverozapadu zemlje, saopštile su Ujedinjene nacije (UN).

Zvaničnici te međunarodne organizacije rekli su da se agencije za pružanje pomoći bore sa humanitarnom krizom, dok blizu milion civila, većinom žena i djece, bježi ka granici sa Turskom, u teškim zimskim uslovima, kako bi pobjegli od ofanzive vladinih snaga na posljednja uporišta pobunjenika u provincijama Idlib i Alepo.

Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bačelet kazala je da su civili koji bježe od borbi stiješnjeni na područjima na kojima nema bezbijednih skloništa.

“Njihov broj se iz sata u sata povećava. Oni su i dalje izloženi bombardovanju i jednostavno nemaju kuda da odu”, izjavila je Bačelet, prenosi Tanjug.

Sirijski i ruski vojni avioni nastavili su napade na grad Darat Iza, dan nakon što su u njihovim napadima teško oštećene dvije bolnice.

Istovremeno, u Moskvi je danas održana druga runda razgovora sa Turskom o situaciji u Idlibu, nakon kojeg je turska strana najavila da će rasporediti još sanga u tom regionu.

Zvanična Ankara je saopštila da nije zadovoljna razgovorima o Idlibu, gdje je u ofanzivi sirijskih snaga koje podržava Rusija poginulo nekoliko turskih vojnika.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je nakon sastanka saopštilo da obje strane ostaju posvećene postojećim sporazumima o Idlibu, ali nije spomenulo zahtjev Turske da se sirijske vladine snage povuku iz regiona.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...