Požar pod kontrolom, ali nije potpuno ugašen

220
foto: Twitter


Pariz, (MINA) – Francuski vatrogasci, poslije devet sati borbe, rano jutros oko tri sata, uspjeli su da stave pod kontrolu požar u čuvenoj srednjevekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu.

“Požar je pod kontrolom, ali nije u potpunosti ugašen”, rekao je Loren Nunjes iz Ministarstva unutrašnjih poslova na konferenciji za novinare ispred Notr Dama.

Nunjes je kazao da uzrok požara u katedrali Notr Dam još nije poznat i da vlasti nastavljaju istragu o tome kako je počeo, prenio je Rojters.

Iz kancelarije pariskog tužilaštva je saopšteno da, bar za sada, isključuju mogućnost da je podmetnut ili da požar ima veze sa motivima povezanim sa terorizmom.

Bi-Bi-Si prenosi da je jedan vatrogasac zadobio teže povrede prilikom gašenja požara.

Požar je izbio dok je na Notr Damu rađena rekonstrukcija, pa postoji mogućnost da bi uzrok mogao da bude u vezi sa obimnim renoviranjem, vrijednim šest miliona EUR.

francuski predsjednik Emanuel Makron je poručio da će Notr Dam katedrala biti obnovljena.

“Notr Dam je naša istorija, naša književnost, dio naše psihe, mjesto svih naših velikih događaja, naših epidemija, ratova, oslobođenja, epicentar naših života”, rekao je Makron novinarima ispred katedrale.

Vjeruje se da je struktura katedrale sačuvana od potpunog uništenja, kao i dva tornja. Krov je potpuno izgorio, a zvonik se urušio.

“Struktura je spasena”, rekao je šef vatrogasne službe Žan-Klod Gale.

On je rekao da je veliki uspjeh stotina vatrogasaca zaustavio širenje vatre na sjeverni zvonik, dodajući da je dvije trećine krova izgorjelo.

Požar je izbio u ponedjeljak u 18 sati i 50 minuta, kada je katedrala zatvorena za javnost. U gašenju požara učestvovalo je 400 vatrogasaca.