fbpx
NaslovnicaMINA SvijetVilijamson: U pripravnosti će biti 3,5 hiljada vojnika

Vilijamson: U pripravnosti će biti 3,5 hiljada vojnika

London, (MINA) – Britanska vojska će biti u pripravnosti da spriječi bilo kakve nemire u slučaju Bregzita bez sporazuma, poručio je britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson.

„Iako vojska nije dobila formalan zahtjev da pomogne, mi ćemo imati 3,5 hiljada vojnika u pripravnosti, uključujući i regularne i rezervne snage, kako bi pružili podršku vladi u bilo kom slučaju nepredviđenih okolnosti”, kazao je Vilijamson, prenosi AP.

Agencija podsjeća da je danas održana sjednica britanske vlade uz pojačane pripreme za odlazak Britanije iz Evropske unije (EU) bez sporazuma.

Ministri su, na sjednici koja je trajala dva i po sata, odobrili dvije milijarde funti ministarstvima da se pripreme ukoliko Britanija napusti EU 29. Marta, bez formalnog sporazuma.

Iako se fokusiraju na pripreme za slučaj da Britanija napusti EU bez sporazuma 29. marta, Bregzit bez sporazuma je nešto čemu se protivi većina poslanika.

Britanska premijerka Tereza Mej kazala je da još planira da kod EU izbori neke izmjene kako bi umirila poslanike, posebno u vezi sa “bekstopom”, odnosno garancijama da će granica između Irske i Sjeverne Irske ostati otvorena.

Zvaničnici EU insistiraju da se o izlaznom sporazumu sa Britanijom ne može ponovo pregovarati, ali iz kancelarije britanske premijerke navode da pregovarači obje strane još razgovaraju o potencijalnim pojašnjenjima sporazuma.

Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas kazao je u ponedjeljak da u ovoj fazi nijesu predviđeni nikakvi dalji sastanci sa Velikom Britanijom.

Uz planirani odlazak Britanije iz evropskog bloka 29. marta, ostaje nejasno da li će ona otići sporazumno ili bez sporazuma, što bi moglo da ima haotične posljedice na britanske luke, avione i nedostatak ključnih proizvoda.

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...