fbpx
NaslovnicaMINA SvijetVučić, Rama i Zaev potpisali zajedničku deklaraciju

Vučić, Rama i Zaev potpisali zajedničku deklaraciju

Novi Sad, (MINA) – Lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev, potpisali su danas u Novom Sadu zajedničku Deklaraciji o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu.

Oni su se, kako prenosi Tanjug, Deklaracijom obavezali da će raditi na unaprjeđenju regionalne saradnje, u cilju većeg privrednog rasta, privlačenja investicija i podizanja kvaliteta života građana.

U deklaraciji se navodi da su potpisnici svjesni odgovornosti oblikovanja sudbina svojih zemalja, posvećeni jačanju mira, jednakosti, vladavine prava i prosperiteta za sadašnje i naredne generacije u jugoistočnoj Evropi.

Oni su pozvali sve lidere na Zapadnom Balkanu da se pridruže njihovim naporima, prepoznajucći značaj zajedničke evropske perspektive i posvećenost međusobnoj podršci, poštovanju i pomoći na evropskom putu.

Kao prvi korak, navodi se opredeljenje da se ukinu granične kontrole i druge prepreke slobodnom kretanju u regionu, što je prije moguće, i ne kasnije od naredne godine.

“Ljudi će biti u mogućnosti da putuju širom regiona sa važećom ličnom kartom. Oni bi trebalo da budu u mogućnosti da se zaposle bilo gdje u regionu, i obavljaju posao za koji su kvalifikovani u bilo kom dijelu regiona. Diplome bi trebalo da budu priznate u cijelom regionu”, navodi se u deklaraciji.

Dodaje se i da će se intenzivirati saradnja protiv prekograničnog organizovanog kriminala i da će se zalagati za pomoć jedni drugima u odgovoru na hitne slučajeve, kao što su elementarne nepogode.

U deklaraciji se, između ostalog, izražava spremnost da se učvrsti regionalna saradnja, kako bi region povećao ekonomski rast, smanjio nezaposlenost, savladao ilegalne migracije, borio protiv međunarodnog organizovanog kriminala i poboljšao socijalnu zaštitu.

„Ali i povećao trgovinu, investicije i zaposlenost na prostoru zapadnobalkanske šestorke“, navodi se u Deklaraciji.

Najčitanije