fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAdministrativnim metodama rješavaju imovinska pitanja

Administrativnim metodama rješavaju imovinska pitanja

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo saobraćaja i pomorstva pokušava da administrativnim metodama i bez obeštećenja vlasnika riješi sporna imovinska pitanja u vezi zemljišta aerodroma Tivat, pišu Vijesti.

Ministarstvo to radi ubrzano pokušavajući da otkloni jednu od zamjerki kritičara Vladine namjere da aerodrome da pod koncesiju, a to su neriješena svojinska pitanja nad nekretninama. Takođe, prema nezvaničnim informacijama Ministarstvo je od premijera Duška Markovića dobilo nalog da riješi sporna imovinska pitanja prije nego Vlada razmotri koncesioni akt.

Podaci katastra pokazuju da su u prethodna dva mjeseca sa nekretnina na kojima se nalazi aerodrom Tivat izbrisani tereti, odnosno zabilježbe brojnih sudskih sporova koje su privatni vlasnici pokrenuli protiv države, tražeći pravedno obeštećenje za imovinu koja im je oduzeta 50-ih ili 60-ih godina prošlog vijeka

„Odradili smo veliki dio posla. Nažalost, to je trebalo da radi rukovodstvo Aerodroma Crne Gore, kao i mnoge druge stvari, jer su imali na računu oko 25 miliona EUR“, rekao je ranije ministar saobraćaja, Osman Nurković.

List piše da on i njegovi saradnici nijesu odgovorili na pitanje o skidanju tereta sa zemljišta od oko 544,6 hiljada kvadratnih metara u katastarskoj opštini Mrčevac u Tivtu. To je sva zemlja i objekti tivatskog aerodroma.

U evidensciji Uprave za nekretnine piše da je to učinjeno na osnovu pravosnažnog rješenja Osnovnog suda u Kotoru, čiji je portparol Špiro Pavićević objasnio da je rješenjem tog suda utvrđeno da je tužba povučena i da je to rješenje pravosnažno od 22. novembra 2013. godine.

Iz Ministarstva međutim nijesu objasnili zašto su tereti iz katastarske evidencije izbrisani pet godina nakon što je sud donio rješenje. Iz Opštine Tivat su kazali da je brisanje zabilježbi sudskih sporova u nadležnosti katastra.

Najčitanije