Agencija S&P potvrdila stabilan izgled za Crnu Goru

15
geralt (CC0), Pixabay

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za kreditni rejting Standard&Poor’s (S&P) potvrdila je dosadašnji stabilan izgled Crne Gore, uz zadržavanja ocjene B+/B.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da su analitičari te kreditne agencije potvrdili da se Crna Gora nalazi na dobrom putu razvoja.

„Ocjenjujući kretanja u crnogorskoj ekonomiji, S&P naglasio je značajne rezultate ostvarene u sektorima turizma i energetike, kao i značajan priliv stranih direktnih investicija (SDI)“, navodi se u saopštenju.

Snažne performanse sektora turizma podržale su realni rast skoro pet odsto u prošloj godini, što je najveći rast koji je Crna Gora zabilježila u protekloj deceniji.

„Ovakav trend nastavljen je i u ovoj godini s obzirom na to da za prvih šest mjeseci dolasci turista bilježe rast od 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da veliki doprinos rejtingu daju i značajna strana ulaganja. Projekcije S&P su da će one prosječno iznositi oko deset odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje u naredne četiri godine i uglavnom su skoncentrisane u sektoru nekretnina, hotelijerstva i ugostiteljstva i energetike.

„U toku je niz projekata u sektoru ugostiteljstva, uključujući nekoliko primorskih ljetovališta visoke kategorije, kao i hotela za turiste sa preferencijama u dijelu planinskog turizma“, dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, predstavnici te kreditne agencije pozdravljaju završetak nekoliko bitnih projekata u energetskom sektoru, poput rekonstrukcije i nadogradnje elektrana, novih kapaciteta za proizvodnju električne energije i podvodnog kabla Crna Gora – Italija koji će omogućiti Crnoj Gori da izvozi struju.

Kako se navodi u izvještaju, navedeni sektori predstavljaju osnov za dalji rast crnogorske ekonomije i potencijal za poboljšanje kreditnog rejtinga Crne Gore.

U toj agenciji smatraju i da je izgradnja auto-puta, kao javna investicija, takođe podstakla rast. Po završetku, Vlada očekuje da auto-put povezuje obalu luke Bar i granicu sa Srbijom, spajajući udaljene regione i poboljšavajući bezbjednost na putu.

„S&P pozdravlja put Crne Gore kao zemlje kandidata ka Evropskoj uniji (EU), ističući značajan potencijal u sprovođenju reformi kojima se usklađuje sa pravnom tekovinom EU, kao i podršku velikog dijela stanovništva integraciji u EU, uz to navodeći da je Crna Gora izgradila relativno jak institucionalni okvir u regionalnom kontekstu“, zaključuje se u saopštenju.