fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAgencija za zaštitu konkurencije neophodno da postane operativna

Agencija za zaštitu konkurencije neophodno da postane operativna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za otvaranje pregovaračkog poglavlja osam o konkurenciji, neophodnog u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), potrebno je ispuniti određene preduslove koji se odnose na zakonodavni i institucionalni okvir, navedeno je iz Ministarstva ekonomije.

Crnoj Gori, nakon više od šest godina od početka pristupnih pregovora, ostalo je da otvori još dva pregovaračka poglavlja, a jedno od njih je poglavlje o konkurenciji.

”Za otvaranje ovog poglavlja potrebno je obezbijediti da Agencija za zaštitu konkurencije postane operativna i da ima adekvatne resurse za potpunu primjenu pravila o državnoj pomoći”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije. 

Iz tog resora Vlade naveli su da je formiran Savjet Agencije za zaštitu konkurencije i imenovan vršilac dužnosti direktora Agencije.

”U toku je procedura usvajanja statuta i pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Agencije, nakon čega će doći do preuzimanja državnih službenika i namještenika iz Ministarstva finansija, a koji su vršili stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije za kontrolu državne pomoći. Završetak navedenih obaveza se očekuje uskoro, nakon čega će biti postignuta operativnost Agencije”, tvrde predstavnici Ministarstva.

Oni nijesu mogli i željeli prognozirati i precizirati kada će ovo poglavlje biti otvoreno.

“Davanje bilo kakvih prognoza sa naše strane bilo bi preuranjeno i neosnovano imajući u vidu da procjenu spremnosti za otvaranje poglavlja 8 kao i eventualni termin njenog otvaranja daje isključivo EU”, navedeno je iz Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva ekonomije su podsjetili i da su u prethodnom periodu u cilju otvaranja poglavlja 8 usvojena nova i dopunjena postojeća zakonska rješenja.

“Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije, koji je stupio na snagu 8. marta ove godine, nadležnosti Agencije za zaštitu konkurencije koja se, kao nezavisni organ, bavila isključivo pitanjima vezanim za sprečavanje, ograničavanje i narušavanje konkurencije na tržištu, proširene su i na pitanja vezana za kontrolu državne pomoći, o čemu je Evropska komisija (EK) dala pozitivno mišljenje”, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali i da je usvojen i novi Zakon o kontroli državne pomoći, koji je stupio na snagu 3. marta ove godine, na koji je EK, takođe, dala pozitivno mišljenje.

“U prethodnom periodu izmijenjen je čitav niz posebnih propisa radi njihovog usklađivanja sa zahtjevima EU i pravilima državne pomoći. Tu, između ostalih, spadaju Zakon o porezu na dobit pravnih lica, Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakon o slobodnim zonama”, naveli su iz Ministarstva.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku, Johanes Han, je sredinom septembra Pobjedi saopštio da u poglavlju o konkurenciji, Crna Gora radi na ispunjavanju uslova za otvaranje i da je sada posebno važno učiniti nezavisni organ državne pomoći potpuno funkcionalnim.

“Ali u ovoj fazi je prerano reći kada bi ovo poglavlje moglo biti otvoreno. Pregovori će se nastaviti po principu sopstvenih zasluga. Zato je sada lopta u rukama Crne Gore. Mjerila za sva poglavlja pružaju smjernice, a sada je na Crnoj Gori da radi prema tim uputstvima, kako bi dalje napredovali u pregovorima”, kazao je Han.

Bivši ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je u maju prošle godine saopštio da će Crna Gora do sredine ove godine otvoriti sva pregovaračka poglavlja.

Pejović je tada naveo i da je u poglavlju 8 proteklih godina marljivo rađeno na pet početnih mjerila, koja su bila “veoma zahtjevna i široka”, kao i da se nada da će Crna Gora uskoro ispuniti i preostali dio posljednjeg, petog početnog mjerila čime će biti u prilici da EK obavijesti da je Crna Gora spremna i za otvaranje ovog poglavlja.

Politika državne pomoći je u EU garant održavanja fer utakmice na zajedničkom tržištu država članica i kao takva je ustanovljena Ugovorom o funkcionisanju te evropske zajednice.

Kontrolom dodjele državne pomoći obezbjeđuje se da intervencije nacionalnih vlada ne naruše konkurenciju na tržištu. U tom smislu je i državna pomoć definisana kao prednost u bilo kom obliku dodijeljena na selektivnoj osnovi, bilo kom privrednom društvu ili preduzetniku od strane nacionalnih vlada.

Pomoći dodijeljene pojedincima ili opšte mjere svima dostupne ne smatraju se državnom pomoći.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije