fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAktiva banaka na istorijskom maksimumu

Aktiva banaka na istorijskom maksimumu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aktiva banaka od 4,5 milijardi EUR na kraju avgusta, i likvidna aktiva u iznosu od 1,1 milijardu EUR na istorijskom su maksimumu, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić na sastanku sa predstavnicima Svjetske banke (SB).

On je sa timom kojeg su predvodili šef Kancelarije SB za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuel Salinas i menadžer prakse CB za finansije, konkurentnost i inovacije za region Evrope i Centralne Azije, Mario Guadamillas razgovarao o aktuelnom stanju u bankarskom sistemu.

Žugić je istakao da su pozitivni trendovi iz prethodne godine nastavljeni i u ovoj, te da svi ključni parametri poslovanja banaka bilježe rast.

On je, kako je saopšteno iz CBCG, rekao da je na kraju avgusta, aktiva banaka, u iznosu od 4,5 milijardi EUR, na istorijskom maksimumu, kao i likvidna aktiva u iznosu od 1,1 milijardu EUR.

„Od kraja prošle godine, kod 13 banaka u sistemu, ukupni krediti porasli su 10,7 odsto, kapital 18,2, a depoziti 9,9 odsto, što potvrđuje da postoji snažno povjerenje u bankarski sistem“, saopštio je guverner Žugić i dodao da su ranjivosti iz prethodnog perioda značajno smanjene.

Prema njegovim riječima, nekvalitetni krediti se u kontinuitetu smanjuju i trenutno iznose 4,75 odsto ukupnih kredita.

Žugić je upoznao predstavnike SB sa aktivnostima CBCG koje se tiču implementacije revizije kvaliteta aktive bankarskog sistema (Asset Quality Review – AQR), modernizacije platnog prometa i usaglašavanja nacionalne sa evropskom regulativom.

Salinas i tim SB su istakli da je CBCG odabrala adekvatne prioritete za naredni period i pozdravili namjeru o sprovođenju AQR-a, kao djelotvornog instrumenta za prepoznavanje i rješavanje svih eventualnih dodatnih ranjivosti u bankarskom sistemu.

Na sastanku je, kako se dodaje, razgovarano o napretku u aktivnostima koje je CBCG sprovela u cilju obezbjeđivanja drugog dijela programa razvojne garancije SB Crnoj Gori (PBG2).

SB radi sa CBCG i Ministarstvom finansija na realizaciji aktivnosti u okviru odobravanja razvoje garancije PBG2, čiji je cilj da osnaži stabilnost finansijskog sistema kroz unaprjeđenje zakonodavnog okvira i smanjenje potencijalnih ranjivosti.

Najčitanije