fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAmeričko-kineski sporazum gurnuo naftu iznad 65 USD

Američko-kineski sporazum gurnuo naftu iznad 65 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 65 USD, a podržavaju ih nade da će trgovinski sporazum između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine ojačati potražnju za naftom u narednoj godini.

Na londonskom tržištu cijena barela ojačala je 17 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,51 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 60,22 USD, prenosi Hrportfolio.

“Prva faza trgovinskog sporazuma dvije najveće svjetske ekonomije potpuno je dovršena”, saopštio je u ponedjeljak savjetnik za ekonomiju Bijele kuće, Larry Kudlow i dodao da će se, prema sporazumu, američki izvoz u Kinu udvostručiti.

Produženi trgovinski spor slabio je potražnju za naftom i pritiskao cijene. Banke, uključujući JP Morgan i Goldman Sachs, sada su naviše revidirale svoje procjene cijena barela u narednoj godini u svjetlu poboljšanih trgovinskih izgleda i novog sporazuma o rezovima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnera.

“Još se primjećuje sklonost riziku, a sljedeće na što treba obratiti pažnju je objava statističkih podataka o stanju zaliha nafte u SAD-u”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Očekuje se da će izvještaj Američkog instituta za naftu (API) i zvanični vladin izvještaj pokazati pad američkih zalihe sirove nafte u prošloj sedmici.

Cijene je podržala i odluka OPEC-a i saveznika poput Rusije (grupe poznata kao OPEC +) da od 1. januara prodube rezove proizvodnje za dodatnih 500 hiljada barela dnevno, u nastojanju da podrže tržište. To se nadovezuje na postojeći ugovor o smanjenju snabdjevanja za 1,2 miliona barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim zvaničnim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 67,22 USD, što znači da je porasla 46 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije