fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAmeričko-kineski sporazum zadržao cijene nafte iznad 65 USD

Američko-kineski sporazum zadržao cijene nafte iznad 65 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte učvrstile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 65 USD, podržane najavom inicijalnog trgovinskog sporazuma kojeg su u prošloj sedmici dogovorili Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,41 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po skoro nepromijenjenoj cijeni od 60,08 USD.

SAD i Kina objavile su krajem prošle sedmice prvu fazu sporazuma koja predviđa smanjenje nekih američkih carina u zamjenu za, kako tvrde američki zvaničnici, znatno veće kineske kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda i druge robe, prenosi SEEbiz.

“Tržište zapravo želi znati što je tačno dogovoreno. Što duže moramo detalje čekati, to je veća vjerovatnoća da će se tržišni zvaničnici početi pitati koliko je zapravo sporazum dobar”, naveli su analitičari ING Economicsa.

Dogovorom je otklonjena prijetnja novih američkih carina na kinesku robu u vrijednosti 160 milijardi USD, koje je trebalo da budu uvedene u nedjelju.

Američki trgovinski predstavnik, Robert Lighthizer, rekao je u nedjelju da će se zahvaljujući sporazumu američki izvoz u Kinu u naredne dvije godine skoro udvostručiti i da je “potpuno završen”.

“Treba ga samo prevesti i izmijeniti tekst”, dodao je Lighthizer.

Kineska komisija za carine objavila je da je obustavila dodatne carine na neke američke proizvode, koje su bile planirane da stupe na snagu u nedjelju.

“Napredak u pregovorima o trgovini mogao bi podržati potražnju za naftom i ublažiti strahove od prekomjernog snabdijevanja koji pritiskaju cijene”, rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Podršku cijenama nafte pružili su objavljeni podaci iz Kine koji su pokazali snažniji rast industrijske proizvodnje i maloprodaje u novembru nego što se očekivalo.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim službenim stranicama objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 66,76 USD, što znači da je porasla 95 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije