fbpx
NaslovnicaMINA BusinessApelacioni sud uvažio žalbe zastupnika radnika

Apelacioni sud uvažio žalbe zastupnika radnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Razlučni povjerioci u stečajnom postupku protiv bivše fabrike “Radoje Dakić“ još će čekati na svoj novac, iako je odluku o raspodjeli stečajni upravnik, Mladen Marković, donio još u martu.

Kako piše objeda, Apelacioni sud je ukinuo rješenje kojim je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odbio prigovor advokata Ljuba Markovića, koji će sada razmatrati u ponovljenom postupku.

Prigovor se odnosio na činjenicu da jači pravni osnov prvenstva namirenja imaju povjerioci čije je založno pravo konstituisano hipotekom od zabilježbe rješenja o izvršenju, kao i na nezakonitost obračuna troškova stečajnog postupka.

Upravo je odluka stečajnog upravnika da od 3,2 miliona EUR od prodaje zemljišta Upravi za imovinu za svoju nagradu rezerviše 73,3 hiljade EUR razlog prigovora i drugih advokatskih kancelarija koje zastupaju radnike.

To je ukupan iznos nagrada koje je upravnik sebi opredijelio kroz pet odluka o namirenju u zavisnosti od dijela imovine koji je prodat i na kojem radnici imaju razlučno pravo.

U žalbi advokata Dragana Prelevića, čijim bi klijentima trebalo da bude raspodijeljeno 2,1 milion EUR, navodi se da Marković nije imao pravo da sebi odredi 42,7 hiljada EUR nagrade po osnovu odluke koja se odnosi na namirenje njegovih klijenata.

“Maksimalna nagrada od 28,1 hiljada EUR po pravilniku bi morala da se odnosi na cjelokupan stečajni postupak i ne može se iznova obračunavati nakon svake prodaje. Ovaj iznos bi morao biti procentualno podijeljen na sve povjerioce koji su namireni, dok bi na procentualno uvećanje nagrade od 0,5 odsto stečajni upravnik imao pravo u odnosu na cjelokupnu unovčenu imovinu koja prelazi milion EUR do okončanja stečajnog postupka”, navodi se u prigovoru te kancelarije.

U odgovoru na prigovor, Marković je kazao da se to pravilo primjenjuje kada imovina nije opterećena razlučnim pravom i objašnjava da mu nagrada pripada za svaki prodati dio imovine koja je predmet obezbjeđenja jednog ili više povjerilaca.

On je dodao i da ga zakon ograničava da za stečaj koji traje 48 mjeseci može da naplati maksimalno 61,44 hiljade EUR.

Stečaj je u ovoj fabrici uveden u decembru 2016. godine zbog poreskog duga od 10,7 miliona EUR. Od 80 miliona eura priznatih potraživanja, radnici duže od deceniju po osnovu pravosnažnih presuda pokušavaju da naplate 30 miliona za dug od 77 zarada.

Do sada je stečajni upravnik prodao imovinu vrijednu 14 miliona EUR. Nedavno je Ustavni sud usvojio žalbe 743 bivša radnika, utvrdivši povredu prava na pravično suđenje i dosudio da Vlada za šest mjeseci svakom radniku isplati dvije hiljade EUR.

Najčitanije

Nastavak stabilizacije i usmjerenost na budući rast

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Plantaža usvojio je danas finansijski izvještaj za prošlu godinu,...