fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBajagić: Izostaje pomoć države Opštini Plužine

Bajagić: Izostaje pomoć države Opštini Plužine

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Opština Plužine uspjela je da u prethodnom periodu finansira projekte iz sopstvenog budžeta, shodno realnim planovima, uprkos izostanku pomoći države, saopštio je predsjednik te Opštine, Mijuško Bajagić.

On je na svečanoj sjednici Skupštine povodom Dana Opštine Plužine kazao da sredstva troše namjenski.

“Nemamo potrebnu podršku Vlade, niti odgovoran odnos državnih institucija i preduzeća čiji je većinski vlasnik država. Već drugu godinu zaredom smo među rijetkim, ako ne i jedina opština, čije rukovodstvo predsjednik Vlade nije pozvao pred svečanost obilježavanja Dana oslobođenja da u neposrednoj komunikaciji govorimo o problemima građana Plužina i postignutim rezultatima”, rekao je Bajagić.

Prema njegovim riječima, u vrijeme svog mandata premijer nije ni posjetio Plužine da postavi kamen temeljac, kao u drugim opštinama, ni da otvori neki infrastrukturni objekat.

“To je rezultat opredjeljivanja sredstava i zalaganja države za ravnomjeran razvoj ovog dijela sjevera, Opštine Plužine. Sve više stičem utisak da je to iz razloga što smo opština u kojoj je na vlasti opozicija”, ocijenio je Bajagić i dodao da su jedina opština sa sjevera koja nije korisnik Egalizacionog fonda.

On je naveo da se nije smjelo dogoditi da opština na sjeveru ostane bez tih sredstava, jer realno stanje ukazuje da je to nepravedno uskraćeno.

“Mislim da smo jedina opština u Crnoj Gori koju je Direkcija za javne radove zaboravila, za razliku od nekih gdje izvodi radove u vrijednosti od više desetina miliona EUR”, kazao je Bajagić.

On je naveo da je, pored deklarativnog zalaganja iz vrha države o neophodnosti ravnomjernog razvoja, potrebno da se konačno počne sa realizacijom planova o ulaganju u sjeverne opštine i u Plužine, kako bi ekonomski ugroženo stanovništvo dobilo odgovarajuću ekonomsku zaštitu, jer je teška situacija uzrokovana, prije svega zatvaranjem preduzeća i otpuštanjem radnika.

Kao poseban problem koji decenijama nije riješen, Bajagić je naveo odnos Elektroprivrede (EPCG) prema Opštini Plužine.

“Nakon skoro četiri decenije rada Hidroelektrane Piva, 2010. godine potpisan je ugovor između Opštine i EPCG o realizaciji preostalih obaveza prema Opštini Plužine, nastalih po osnovu potapanja teritorije Plužina. Krajnji rok za izvršenje obaveza iz ugovora bio je 31. decembar 2014. godine, a da je realizovano oko 25 odsto ugovorenog”, rekao je Bajagić.

Prema njegovim riječima, neizvršene obaveze odnose se na izgradnju infrastrukturnih objekata, u izmještenom opštinskom centru.

Bajagić je saopštio da je Opština u granicama svoje nadležnosti pokušavala da obezbijedi povoljnosti za ulaganja, ali da jedino država treba posebnim povoljnostima da dovede investitore i održivim korišćenjem prirodnih resursa obezbijedi ulaganja i razvoj za sjever Crne Gore.

On je podsjetio da je najveće probleme u Opštini prouzrokovala loša privatizacija, koja je dovela do likvidacije ili uvođenja stečaja u preduzeća koja su poslovala u opštini Plužine, osim HE Piva.

“Za naše uslove veliki broj radnika, više od hiljadu, je ostao bez posla. Kako je mogućnost otvaranja novih radnih mjesta mala, radno sposobno stanovništvo je prinuđeno da traži posao van naše Opštine, što je uzrok velike migracije”, rekao je Bajagić.

Lokalna uprava, i pored tih problema, kako je dodao, uspijeva da rješava prioritetne probleme iz svoje nadležnosti.

Bajagić je naveo da je u toku izrada strateškog plana razvoja Opštine, a počele su i pripreme za izradu novog Detaljnog urbanističkog plana Plužina, dok je završena popravka oštećenog kolovoza na putnim pravcima Presjeka-Muratovica, Milogora-Kneževići, HE Piva-Mratinje u ukupnoj vrijednosti od 120 hiljada EUR.

Za ununapređenje mehanizacije za održavanje puteva u ovoj godini opredijeljeno je 150 hiljada EUR, završena je rekonstrukcija zgrade Ministarstva odbrane, koju će u narednom periodu koristiti opštinske službe, posebno Služba zaštite, postavljen optički kabl na područje Opštine, čime će se unaprijediti telekomunikaciona infrastruktura fiksne telefonije, ekstra TV-a i brzog interneta.

”I ove godine Skupština Opštine je donijela odluku o oslobađanju obaveze plaćanja poreza pojedinaca na seoskom području za zemljište, stanove, poljoprivredne i pomoćne objekte, kao i da novčano podrži preradu mlijeka na poljoprivrednim gazdinstvima”, rekao je Bajagić.

Lokalna uprava je, kako je zaključio, opredijelila oko 1, 2 miliona EUR, na ime naknade za novorođenu djecu, stipendiranje najboljih studenata, nagrađivanje najboljih u osnovnim i srednjoj školi, opredjeljuje sredstva za prevoz učenika i nastavnog osoblja, kupuje udžbenike za osnovce i pomaže na brojne načine.

Najčitanije