fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryBankari ne očekuju smanjenje ukupnih depozita

Bankari ne očekuju smanjenje ukupnih depozita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Udruženju banaka (UBCG) ne očekuju smanjenje ukupnih depozita u narednom periodu, a kamoli njihovo masovnije podizanje, koje je izostalo i ove godine, kada je došlo do intervencije kod dvije banke.

Generalni sekretar UBCG, Bratislav Pejaković, kazao je Pobjedi da je sistem kvalitetno odgovorio, tako da nije bilo negativnih konsekvenci i da je čak konstatovan značajan rast depozita.

„Uostalom, prednost držanja novca kod banaka je sa više aspekata očigledan, kako za dnevne aktivnosti vlasnika depozita tako i kao djelimičan, ili u cijelom kolateral za eventualne potrebe ulaganja”, smatra Pejaković.

Prednost je, kako je dodao, i brzina povlačenja sredstava. Uz najavu je kvalitetnija od reakcije na tržištu kapitala, gdje bi trebalo da se realizuju hartije od vrijednosti.

“Veća kamatna stopa ima svoju težinu, ali u selekciji prioriteta, prihvatljivosti rizika koji nose hartije od vrijednosti i potreba vlasnika se prepoznaje odgovarajući način tezaurisanja sredstava. Odluka je uvijek na vlasniku novca i njegovim preferencijama”, rekao je Pejaković.

On je naveo da se naredne godine očekuje rast depozita.

“Očekujemo da će depoziti u bankama rasti i naredne godine, uz projektovani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP). Na to upućuju trendovi posljednjih godina, ali i najavljena politika Evropske centralne banke za narednu godinu“, saopštio je Pejaković.

On je dodao da depoziti kod banaka u regionu i širom EU rastu. U Crnoj Gori ukupni depoziti na kraju oktobra su iznosili 3,49 milijarde EUR, od čega stanovništva 1,3 milijarde EUR.

Pejaković smatra da su kamatne stope na depozite stvar više faktora.

“Prosječna kamatna stopa kojom se koristi javnost je na ukupne depozite koja je za oktobar bila 0,42 odsto. Međutim oko 60 odsto ukupnih depozita stanovništva su po viđenju. Na nivou ukupnih procenat ide na oko 72 odsto, gdje skoro nema kamate, odnosno ona se kreće oko 0,002 odsto, dok na oročene depozite imate na godišnjem nivou i kamatu više od dva odsto kod pojedinih banaka, što je za euro depozite vrlo dobra ponuda, uporedbom sa regionom i razvijenim zemljama”, rekao je Pejaković.

Najčitanije