fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryBankarski sistem oslabljen lošim kreditima

Bankarski sistem oslabljen lošim kreditima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski bankarski sistem oslabljen je lošim kreditima i njime dominiraju strani interesi, navodi se, između ostalog, u analizi stanja ekonomskih pokazatelja u Crnoj Gori, koju je objavila britanska Lloyds Bank.

„Kao najmanja zemlja Balkana, Crna Gora ima relativno krhku ekonomiju podržanu investicijama, posebno u energetskom sektoru, i turizmom“, navodi se u analizi, prenosi Dan.

U analizi se dodaje da Svjetska banka (SB) procjenjuje da je crnogorska ekonomija porasla tri odsto u 2017. godini, sa prognozom od 2,8 odsto u prošloj i 2,5 odsto u ovoj godini.

„Rast je povećan više nego što se očekivalo u 2017. zbog turizma i rastućih investicija“, navodi se u analizi.

Iz Lloyds Banka su dodali da je uprkos snažnom rastu ekonomska situacija u Crnoj Gori i dalje ranjiva.

„Javni dug je nešto iznad 70 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje. U međuvremenu, inflacija je podstaknuta porastom stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), u 2017. Crna Gora ima visoku stopu nezaposlenosti, preko 20 odsto, i održava veliki neformalni sektor, dok je stopa učešća radne snage i dalje niska“, navodi se u analizi.

Vlasti se, kako su kazali, nadaju da će investicije promovisati rast, kao i olakšati smanjenje duga. U bankarskom sistemu dominiraju strani interesi i oslabljeni lošim kreditima.

„Crna Gora je osjetljiva na pad vanjske potražnje, a njene velike potrebe za finansiranjem izlažu zemlju potencijalnim promjenama u nesklonosti riziku i poremećajima na globalnim finansijskim tržištima“, piše u analizi.

Najčitanije