fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBarel brent nafte iznad 62 USD

Barel brent nafte iznad 62 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima zahvaljujući podsticajnim mjerama kineske i japanske vlade, kojima nastoje da zaustave usporavanje ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 60 centi na 62,1 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 47 centi višoj cijeni, od 53,48 USD, prenosi SEEbiz.

U utorak su cijene nafte pale dva odsto, prateći pojeftinjenje na finansijskim tržištima uslijed zabrinutosti zbog usporavanja globalne privrede. Ranije je objavljen niz loših ekonomskih podataka u svijetu, a veliki gubici uplašili su investitore i okrenuli ih prema sigurnim imovinama poput državnih obveznica ili zlata.

Ipak, nešto optimizma izazvaju objave iz Kine i Japana. Iz kineskog Ministarstva finansija u srijedu su saopštili da će Vlada podsticajnim mjerama u ovoj godini pomagati ekonomiju, koja je u prošloj godini zabilježila najnižu stopu rasta od 1990. godine.

Japanska centralna banka objavila je da će zadržati ultra popustljivu monetarnu politiku, koja je na snazi od 2013. godine.

“Globalna privreda pati”, kazao je Steen Jakobsen iz danskog Saxo Banka i dodao da je siguran da će kineska Vlada učiniti sve da postigne stabilnost.

Ukoliko uskoro bude postignut sporazum koji bi riješio trgovinski sukob između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, Jakobsen smatra da će to snažno potaknuti kinesku ekonomiju.

U odvojenom izvještaju Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavljeno je da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 60,66 USD, što znači da je pala 83 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije