fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBenefite energetske efikasnosti osjetilo preko hiljadu građana 

Benefite energetske efikasnosti osjetilo preko hiljadu građana 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomije već duži vremenski period podržava projekte za unaprjeđenje energetske efikasnosti namijenjene građanima, u okviru kojih je do sada utrošeno oko milion EUR, a benefite je osjetilo više od 1,3 hiljade crnogorskih domaćinstava.

Iz Ministarstva su kazali da su građani benefite osjetili kroz projekte Montesol i Energy Wood, koji se odnose na bekamatne kredite za ugradnju sistema za zagrijavanje tople vode i rijanje na moderne oblike biomase.

“Tu je i Solarni katuni, projekat subvencija za instalaciju fotonaponskih solarnih sistema na katunima”, rekli su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da je u prošloj godini pokrenut projekat Energetski efikasan dom, koji podrazumijeva beskamatne kredite za primjenu mjera energetske efikasnosti u domaćinstvu, a čiji nastavak je planiran i ove godine.

“Cilj programa je da se domaćinstvima u Crnoj Gori, preko beskamatnih kredita ponudi mogućnost ostvarivanja ekonomskih i energetskih ušteda korišćenjem sistema grijanja na biomasu i finansiranjem radova na unaprjeđenju energetskih karakteristika omotača objekta – ugradnja termoizolacije na fasadi stambenog objekta i energetski efikasne stolarije”, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su saopštili da je razvoj sektora energetske efikasnosti u Crnoj Gori u velikoj mjeri uslovljen preuzetim međunarodnim obavezama po osnovu članstva u Energetskoj zajednici i po osnovu procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...