fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeBerzanski indeksi blago porasli

Berzanski indeksi blago porasli

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi blago porasli, zahvaljujući optimizmu ulagača u vezi trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, kao i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Dow Jones ojačao je osam bodova ili 0,03 odsto, na 25.891 bod, dok je S&P 500 porastao 0,15 odsto, na 2.779 poena, a Nasdaq indeks 0,19 odsto, na 7.486 bodova, prenosi Hrportfolio.

Podršku tržištima pruža nada ulagača da će se u nastavku pregovora između SAD-a i Kine ove sedmice u Vašingtonu postići napredak, a možda čak i konačni dogovor.

Nakon prošlosedmičnih razgovora u Pekingu, obje strane poručile su da je postignut napredak po nekim ključnim trgovinskim pitanjima, ali nijesu objavljeni nikakvi detalji.

Uoči nastavka pregovora u utorak, potpredsjednik Američke privredne komore Myron Brilliant kazao je da se nada da će dvije strane postići sveobuhvatan, čvrst i značajan trgovinski dogovor.

Ovih dana je predsjednik SAD-a Donald Trump poručivao da bi mogao produžiti rok za postizanje dogovora i nakon 1. marta, ako vidi da pregovori dobro napreduju.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, uključujući Walmart.

Tako je cijena dionice najvećeg svjetskog trgovačkog lanca skočila više od dva odsto.
Bliži se kraj sezone objava kvartalnih rezultata američkih kompanija u kojoj je većina njih izvijestila o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Stoga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će prosječni rast dobiti kompanija iz sastava S&P 500 indeksa na godišnjem nivou u proteklom tromjesečju iznositi 16,3 odsto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 odsto.

Međutim, mnoge su kompanije smanjile procjene rasta zarada zbog usporavanja rasta globalne ekonomije.

Stoga sada analitičari očekuju da će u tekućem kvartalu zarade kompanija u prosjeku pasti 0,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njihov prvi pad od drugog tromjesečja 2016. godine.

Zbog toga su ulagači oprezni, na što ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika zamijenilo 6,9 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obim iznosio 7,37 milijardi.

I na evropskim berzama trgovalo oprezno.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,56 odsto, na 7.179 bodova, a pariski CAC 0,16 odsto, na 5.160 poena. Frankfurtski DAX ojačao je 0,09 odsto, na 11.309 bodova.

Najčitanije