fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeBerzanski indeksi ostali skoro nepromijenjeni

Berzanski indeksi ostali skoro nepromijenjeni

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u ponedjeljak su ostali skoro nepromijenjeni, jer su ulagači oprezni nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih sedmica i jer čekaju nove podsticajne mjere u najvećim svjetskim ekonomijama.

Dow Jones ojačao je 0,14 odsto na 26.835 bodova, dok je S&P 500 oslabio neznatno na 2.978 poena, a Nasdaq indeks 0,19 odsto na 8.087 bodova.

U prethodne dvije sedmice ti indeksi snažno su porasli, zahvaljujući popuštanju napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, nakon što je dogovoren termin za nastavak trgovinskih pregovora početkom oktobra.

Podršku tržištu pružaju i očekivanja da će vlasti u vodećim svjetskim ekonomijama uvesti nove podsticajne mjere kako bi podržale rast.

Već u petak kineske monetarne vlasti smanjile su obvezne rezerve banaka, čime su otvorile prostor za pojačano kreditiranje, što bi trebalo podržati rast tamošnje privrede.

A da je kineskoj ekonomiji potrebna podrška, pokazali su podaci o neočekivanom padu izvoza.

Analitičari smatraju da su i američkoj ekonomiju potrebni podsticaji, nakon što je u petak objavljeno da je u SAD-u u avgustu broj zaposlenih povećan za 130 hiljada, manje od 158 hiljada koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Predsjednik američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jerome Powell, kazao je u petak da je tržište rada snažno i da će banka i dalje djelovati prikladno kako bi održala rast privrede.

Analitičari smatraju da je to signal da će Fed na sjednici kasnije ovog mjeseca dodatno smanjiti kamatne stope, nakon što ih je u julu srezala za 0,25 procentnih poena.

Očekuje se da će na sjednici ove sedmice nove poticajne mjere uvesti i Evopska centralna banka (ECB) zbog slabosti ekonomije eurozone.

„Tržište apsorbuje dobitke od prethodnih sedmica i čeka sjednicu čelnika ECB-a”, rekla je analitičarka u firmi Prudential Financial, Quincy Krosby.

Najviše je porastao, 1,5 odsto, S&P 500 indeks finansijskog sektora, a zahvaljujući rastu cijena nafte na dobitku je bio i energetski sektor.

S druge strane, među najvećim gubitnicima bili su zdravstveni sektor, s prosječnim padom cijena od 0,9 odsto, i tehnološki sektor s gubitkom od 0,7 odsto.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,64 odsto na 7.235 bodova, a pariski CAC 0,27 odsto na 5.588 poena.

Frankfurtski DAX porastao je 0,28 odsto na 12.226 bodova.

Najčitanije