fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeBerzanski indeksi porasli

Berzanski indeksi porasli

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u četvrtak su berzanski indeksi porasli, nadoknadivši gubitke od prethodna dva dana, najviše zahvaljujući oporavku energetskog sektora nakon snažnog rasta cijena nafte.

Dow Jones ojačao je 0,39 odsto na 26.106 bodova, S&P 500 porastao je 0,41 odsto na 2.891 bod, a Nasdaq indeks 0,57 odsto na 7.837 bodova.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u energetskom sektoru od 1,3 odsto, nakon snažnog rasta cijena nafte, prenosi Hrportfolio.

Cijena barela skočila je više od dva odsto nakon vijesti o napadu na dva tankera u Omanskom zalivu blizu Irana i Hormuškog moreuza, na važnom putu svjetskih isporuka nafte.

Američki državni sekretar Michael Pompeo kazao je da Sjedinjene Američke Države (SAD) na osnovu obavještajnih informacija, vrste oružja i potrebne stručnosti vjeruju da je Iran odgovoran za napade na tankere, dok Teheran to odbacuje.

Dok je rast cijena nafte pomogao tržištu, napad na tankere izazvao je nove zabrinutosti.

Analitičarka u kompaniji Prudential Financial, Quincy Krosby, kazala je da zabrinutosti postoje zbog geopolitičkih rizika.

Od početka juna, S&P 500 indeks porastao je oko pet odsto, najviše zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta ekonomije američka centralna banka, Federalne reserve (Fed) uskoro smanjiti ključne kamatne stope.

Ulagači su oprezni uoči sjednice Feda iduće sedmice.

Krosby smatra da tržište čeka šta će Fed da poruči.

“Hoće li poruke biti drugačije od dosadašnjih? Vidjećemo hoće li se postaviti temelji za smanjenje kamata vjerovatno negdje kasnije tokom ljeta”, navela je Krosby.

Mnogi trgovci vjeruju da će Fed smanjiti kamatne stope 0,25 procentnih poena na sjednici u julu.
Ulagači su oprezni i zbog toga što nema pomaka u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je ovih dana kako ima osjećaj da bi se dogovor mogao postići, ali je ponovo zaprijetio povećanjem carina na kineski uvoz ako ne bude napretka u razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom krajem juna na sjednici grupe G20.

Kineski mediji pišu da će Peking oštro uzvratiti ako SAD nastavi da podiže tenzije i da se ne žuri da obnovi trgovinske pregovore.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je neznatno na 7.368 bodova, frankfurtski DAX 0,44 odsto na 12.169 poena, a pariski CAC 0,01 odsto na 5.375 bodova.

Najčitanije