fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBespovratna podrška za nabavku stoke

Bespovratna podrška za nabavku stoke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poljoprivredni proizvođači od danas mogu podnositi zahtjeve za dobijanje bespovratne podrške za nabavku novih grla stoke, u skladu sa objavljenim pozivom za dodjelu podrške za unapređenje stočnog fonda za ovu godinu.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu dobiti podršku za nabavku steonih junica u čistoj rasi.

„Mogućnost dobijanja podrške imaju i početnici u cilju započinjanja stočarske proizvodnje“, navodi se u saopštenju.

Podrška Ministarstva iznosi maksimalno do 50 odsto od vrijednosti investicije za poljoprivrednike koji prvi put ostvaruju podršku po tom pozivu. Za gazdinstva koja su prethodnih godina već koristila tu vrstu podrške, bespovratna podrška iznosi do 30 odsto investicije.

Ministarstvo kroz Agrobudžet za ovu godinu nastavlja da podržava unapređenje stočnog fonda, u cilju nastavka pozitivnih trendova u stočarskoj proizvodnji – povećanja broja grla, daljeg ukrupnjavanja farmi i povećanja učešća produktivnijih rasa.

„Dobra pretpostavka za povećanje broja mlječnih grla na farmama i proizvodnje sirovog mlijeka je i evidentno povećanje kapaciteta prerađivačkih pogona u mljekarstvu. Stoga je prepoznata potreba da se jačaju postojeći i stvaraju novi kooperanti u sektoru mljekarstva, što će uz brojne mjere podrške za unapređenje kvaliteta mlijeka, omogućiti dalji rast konkuretnosti u ovom sektoru“, smatraju u Ministarstvu.

Javnim pozivom se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podrške.

Korisnici podrške javnog poziva moraju biti registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava i imati upisano minimum tri hektara poljoprivrednih površina i objekat za smještaj stoke, i to najkasnije do 28. marta, do kada je poziv otvoren.

„Korisnici moraju zadovoljiti i uslove za držanje stoke u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i ispunjavanju standarda dobre poljoprivredne prakse“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da će, u slučaju ranijeg utroška sredstava, poziv biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme.

Najčitanije