fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeBlackstone kupio skladišta za skoro 19 milijardi USD

Blackstone kupio skladišta za skoro 19 milijardi USD

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Američki Blackstone, jedna od najvećih svjetskih kuća za upravljanje privatnim kapitalom, kupio je skladišta za 18,7 milijardi USD, čime je sklopio najveći nekretninski posao u istoriji.

Blackstone je od singapurske kompanije GLP, drugog najvećeg vlasnika logističkih nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), preuzeo američki portfelj skladišta, piše Bloomberg.

Nova akvizicija biće tek dio ukupne vrijednosti nekretnina u vlasništvu Blackstone. Prema podacima iz aprila, u nekretninama širom svijeta držali su ukupno 512 milijardi USD, prenosi SEEbiz.

Komplekse skladišta kupljene od GLP-a, koji se ukupno prostiru na 54 miliona kvadratnih metara, donedavno je koristio Amazon, kao i ostali online trgovci za skladištenje naručene robe.

“Logistika je naša najveća globalna investiciona shema i radujemo se nadograđivanju našeg trenutnog portfelja u svjetlu rastuće potrebe e-trgovačkog sektora”, kazao je ko-vodilac Blackstone Nekretnina, Ken Caplan.

Uspon Amazona i sličnih e-trgovaca značajno je povećao potražnju za skladišnim prostorima. Budući da je u prvim mjesecima ove godine zabilježen porast online kupovine od 3,6 odsto u odnosu na zadnje mjesece prošle godine, s ukupnim prometom od 137,7 milijardi USD, i ostale se investicione kuće priključuju novom trendu.

Tako je, na primjer, Berkshire Hathaway, poznatog ulagača Warrena Buffetta, uložio ukupno 860 miliona USD u dionice Amazona.

Najčitanije

Cilj programskih linija dalji razvoj preduzeća i povećanje produktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji je Vlada usvojila na sjednici...