fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBlagi pad berzanskih indeksa

Blagi pad berzanskih indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi blago pali, nakon prošlosedmičnog rasta, jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko američkih banaka i kompanija.

Dow Jones oslabio je 27 bodova ili 0,1 odsto, na 26.384 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,06 odsto, na 2.905 poena, a Nasdaq indeks 0,1 odsto, na 7.976 bodova.

Prošle sedmice ti indeksi su porasli zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko banaka i kompanija.

Međutim, na početku nove sedmice indeksi su blago pali jer je nekoliko banaka, među kojima Goldman Sachs i Citigroup, razočaralo ulagače svojim rezultatima.

Zbog toga je cijena dionice Goldman Sachsa pala 3,8, a Citigroupa 0,1 odsto, pa je finansijski sektor bio najveći gubitnik, s prosječnim padom od 0,6 odsto.

„Prošla sedmica je bila dobra, pa će svaka loša vijest ili slabiji poslovni rezultati, kao što su ovi od Goldmana i Citigroupa, navesti ulagače na oprez”, kazao je direktor u firmi NovaPoint, Joseph Sroka.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih više od 75 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari malo poboljšali očekivanja, pa sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 2,1 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 odsto.

Ipak, ukoliko se te procjene pokažu tačnim, bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine, što je najviše posljedica usporavanja rasta globalne ekonomije.
„Dobićemo jasniju sliku o poslovanju kompanija i cijeloj ekonomiji tokom sedmice jer će rezultate objaviti kompanije iz različitih sektora”, kaže Sroka.

Ove sedmice poslovne izvještaje objaviće, među ostalim, Bank of America, Netflix, Johnson & Johnson i Honeywell International.

Nakon snažnog rasta od početka godine, sada se S&P 500 indeks nalazi samo oko jedan odsto ispod svog rekordnog nivoa dostignutog krajem septembra prošle godine.

Dow Jones i Nasdaq indeks kreću se oko 1,5 odsto ispod svojih najviših nivoa u istoriji.

Tako su indeksi nadoknadili gotovo sve gubitke od kraja prošle godine, kada su oštro pali zbog znakova usporavanja rasta svjetske ekonomije, trgovinskih tenzija između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, te povećanja kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Rast indeksa od početka ove godine najviše se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Feda da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanja rasta američke i globalne privrede.

A na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Frankfurtski DAX indeks porastao je 0,17 odsto, na 12.020 bodova, a pariski CAC 0,11 odsto, na 5.508 poena. Londonski FTSE ostao je nepromijenjen na 7.436 bodova.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...