fbpx

Blagi pad indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u utorak su blago pali nakon nestabilnog trgovanja u kojem su se smjenjivale dobre i loše vijesti o trgovinskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones je oslabio 0,22 odsto na 24.370 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,04 odsto na 2.636 bodova. Nasdaq indeks je ojačao 0,16 odsto na 7.031 bod, prenosi Hrportfolio.

Na početku trgovanja cijene dionica su porasle zahvaljujući vijesti da zamjenik kineskog premijera Liu He i ministar finansija SAD-a, Steven Mnuchin, dogovaraju dalje faze pregovora, nakon što su prije desetak dana predsjednici te dvije zemlje dogovorili da u idućih 90 dana neće uvoditi nove carine.

To je ohrabrilo ulagače koji su se plašili jačanja trgovinskih tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije, nakon što je nedavno u Kanadi uhapšena Meng Wanzhou, finansijska direktorica Huaweija, zbog optužbi da je kršila američke sankcije Iranu.

Ubrzo je ulagače pokolebala vijest da su dva predstavnika u Kongresu predložila zakon kojim bi se zabranila prodaja američkih proizvoda kineskim kompanijama koje krše američke sankcije.

Negativno je na tržište utjecala i vijest da su predstavnici Konzervativne stranke u britanskom parlamentu sakupili dovoljno potpisa za pokretanja glasanja o nepovjerenju premijerki Theresi May.

I dosad je bilo malo vjerovatno da će May dobiti podršku parlamenta za dogovor o razlazu između Velike Britanije i EU, a sada su dodatno ojačala ta strahovanja.

„Tržište trenutno pokreću različite vijesti o nizu problema, pa trgovci ne znaju što da čine. Bližimo se periodu kada je tržište obično vrlo snažno”, kazao je Dennis Dick, trgovac u kompaniji Bright Trading.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, osam ih je završilo u blagom plusu, pri čemu je najviše porastao potrošački sektor. S druge strane, najviše je pao, jedan odsto, finansijski sektor.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,27 odsto na 6.806 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,49 odsto na 10.780 boda, a pariski CAC 1,35 odsto na 4.806 bodova.

Najčitanije