fbpx

Blagi rast indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u ponedjeljak su blago porasli zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, dok je bankarski sektor pod pritiskom uoči sjednice čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Dow Jones je ojačao neznatno na 26.112 bodova, dok je S&P 500 porastao blago na 2.889 poena, a Nasdaq indeks 0,62 odsto na 7.845 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi se trgovalo oprezno, jer danas počinje dvodnevna sjednica čelnika Fed-a, a poruke s te sjednice mogle bi znatno uticati na smjer tržišta, prenosi Hina.

Saopštenje Fed-a biće objavljeno sjutra, a nakon toga će njen predsjednik, Jerome Powell, održati konferenciju za novinare.

Ne očekuje se da će Fed već na ovoj sjednici smanjiti ključne kamatne stope, no to bi mogao učiniti u julu.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 22 odsto šansi da će Fed smanjiti kamate već ove sedmice, a 85 odsto da će to učiniti u julu kako bi podržao rast ekonomije koji posljednjih mjeseci usporava.

Bankarski sektor, kojem ne odgovara smanjenje kamata, bio je pod pritiskom pa je S&P indeks tog sektora skliznuo jedan odsto.

S druge strane, dionice tehnoloških divova kao što su Facebook, Apple, Amazon, Microsoft i Netflix dobile su na vrijednosti pa su najzaslužnije za osjetniji rast Nasdaq indeksa.

Od početka juna S&P 500 indeks porastao je oko pet odsto, najviše zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta ekonomije Fed uskoro smanjiti kamatne stope.

Tako je S&P 500 nadoknadio dio gubitaka iz maja, kada je oštro pao zbog rasta trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Ulagači se nadaju pozitivnim pomacima na sastanku Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) krajem juna.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su blago porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 odsto na 7.357 bodova, a pariski CAC 0,43 odsto na 5.390 poena. Frankfurtski DAX skliznuo je neznatno na 12.085 bodova.

Najčitanije