fbpx

Blagi rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu je u srijedu S&P 500 indeks blago porastao, nakon što je američka centralna banka smanjila kamatne stope, kao što se i očekivalo, i poručila da će njeni dalji potezi zavisiti od budućih ekonomskih pokazatelja.

Dow Jones je ojačao 0,13 odsto na 27.147 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,03 odsto na 3.006 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,11 odsto na 8.177 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon dvodnevne sjednice, zvaničnici Fed-a smanjili su ključne kamatne stope 0,25 procentnih bodova, u raspon od 1,75 do dva odsto. To smanjenje kamata, drugo od početka godine, očekivalo se na tržištu, ali je saopštenje Fed-a razočaralo ulagače koji su očekivali signele o nastavku smanjenja kamatnih stopa.

Procjene zvaničnika Fed-a pokazale su da očekuju da će kamate ostati u tom rasponu tokom cijele naredne godine.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da su šanse za američku ekonomiju povoljnije, a da smanjenje kamata predstavlja osiguranje od rizika koji prijete zbog usporavanja rasta globalne privrede i trgovinskih tenzija.

On je kazao da bi Fed mogao dodatno da smanji kamate, ako ekonomija dodatno oslabi, ali da smatra da to smanjenje predstavlja samo umjereno prilagođavanje kamata, s obzirom na to da je tržište rada snažno, a da će se inflacija vjerovatno vratiti ciljanom nivou od dva odsto.

„Daljnji potezi Fed-a zavisiće od ekonomskih pokazatelja. Nemamo neki zadani smjer, odluke ćemo donositi iz sjednice u sjednicu”, kazao je Powell i dodao da će Fed prestati da smanjuje kamate kada procjeni da je učinio dovoljno.

Očekivanja u vezi smanjenja kamatnih stopa podržavaju najveću svjetsku berzu, pa je od početka godine S&P 500 indeks porastao gotovo 20 odsto i trenutno je udaljen od rekordnog nivoa, dostignutog krajem jula, oko jedan odsto.

U fokusu ulagača u srijedu bio je Fed, pa su napetosti na Bliskom istoku, nakon napada dronovima na saudijska naftna postrojenja, i kretanje cijena nafte bili u drugom planu.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih šest cijene dionica su porasle, a najviše u komunalnom, 0,5 odsto, i finansijskom, 0,4 odsto.

I na evropskim berzama u srijedu se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 odsto na 7.314 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,14 odsto na 12.389 bodova, a pariski CAC 0,09 odsto na 5.620 bodova.

Najčitanije