fbpx

Blagi rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u ponedjeljak su blago porasli, najviše zahvaljujući oporavku tehnoloških dionica, ali trgovalo se nesigurno zbog niza razloga.

Dow Jones ojačao je 0,14 odsto na 24.423 boda, dok je S&P 500 porastao 0,18 odsto na 2.637 poena, a Nasdaq indeks 0,74 odsto na 7.020 bodova.

Skoro cijelo trgovanje indeksi su proveli u negativnom području, a tek su se pred kraj sastanka probili u pozitivno, prenosi Hina.

Kako je trgovanje počelo padom cijena dionica, pri čemu se S&P 500 indeks primakao najnižoj vrijednosti u ovoj godini, aktivirali su se, kako kažu analitičari, trgovinski algoritmi s nalozima za kupovinu.

“Čini se da smo na tim vrijednostima našli privremenu podršku, to bi moglo objasniti ovaj zaokret. No, to mi govori i da kratkoročno možemo očekivati kompjuterski pokretano trgovanje, vrlo nesigurno i bez jasnog smjera”, rekao je strateg u firmi Ameriprise, David Joy.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, osam ih je završilo u plusu, pri čemu je najviše porastao, 1,4 odsto, tehnološki sektor, a pratio ga je komunikacioni, s rastom cijena 0,8 odsto.

S druge strane, najviše je pao, 1,6 odsto, energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte, a s gubitkom od 1,4 odsto pratio ga je finansijski sektor.

Vrativši se s vikenda, ulagači su naišli na niz razloga za zabrinutost, s obzirom da podaci pokazuju da se rast svih najvećih svjetskih ekonomija, od Sjedinjenih Američkih Država (SAD), do Kine i Japana, usporava.

Osim toga, danas bi u britanskom parlamentu trebalo da se glasa o dogovoru o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU), ali je to premijerka Theresa May odložila.

Malo je vjerovatno, kako smatraju analitičari, da će dobiti podršku za taj dogovor, zbog čega rastu strahovanja od neurednog izlaska Britanije iz EU-a u martu.

Ulagači se plaše zaoštravanja odnosa između SAD-a i Kine, nakon što je u Kanadi uhapšena finansijska direktorica Huawei-a Meng Wanzhou i kćerka osnivača tog telekomunikacionog diva.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da se Meng odmah oslobodi, ali njoj prijeti izručenje u SAD, jer je hapšenje povezano s kršenjem američkih sankcija Iranu.

Iako američki zvaničnici poručuju da je ovo pravosudno pitanje i nije povezano s trgovinskim pregovorima, očekuje se da će taj slučaj dodatno zakomplikovati ionako složene odnose između dvije najveće svjetske privrede.

Što se tiče carinskog primirja, kojeg su prije semdicu postigli predsjednici SAD-a i Kine, Donald Trump i Xi Jinping, Bijela kuća je poručila da će to primirje i pregovori trajati do 1. marta.

Ako do tada ne bude postignut trgovinski dogovor, Vašington će nastaviti da uvodi carine na uvoz kineskih proizvoda.

Zbog svega toga, na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,83 odsto na 6.721 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,54 odsto na 10.622 poena, a pariski CAC 1,47 odsto na 4.742 boda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Šahistkinje Elektroprivrede odbranile titulu

Podgorica, (MINA) - Šahistkinje nikšićke Elektroprivrede odbranile su titulu prvaka Crne Gore. Elektroprivreda je do...