fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryBregu preuzela dužnost nove generalne sekretarke RCC-a

Bregu preuzela dužnost nove generalne sekretarke RCC-a

Sarajevo, (MINA-BUSINESS) – Dužnost nove generalne sekretarke Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) danas je preuzela Majlinda Bregu, nakon što su je na taj položaj imenovali ministri vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Iz RCC-a je saopšteno da je Bregu poziciju generalne sekretarke preuzela od Gorana Svilanovića, koji je na toj dužnosti bio dva uzastopna mandata, od 2013. do prošle godine.

Ona je nakon preuzimanja dužnosti kazala da je saradnja suština svega.

“Žan Mone bio je nepokolebljiv u svom uvjerenju da su se evropski narodi morali ujediniti da bi opstali. Isto vrijedi i za Zapadni Balkan. Da bismo održali težište u svijetu koji se brzo mijenja, treba da iskoristimo naše odnose”, rekla je Bregu.

Ona je saopštila da joj je čast što je preuzela dužnost generalne sekretarke RCC i da je ponosna što je, kao istaknuta regionalna inicijativa, ta organizacija pomogla da se oblikuje zajedničko djelovanje u području u kojem je sukob godinama predstavljao veliki izazov.

“RCC je uspješno pridobio značajnu podršku za reforme u Jugoistočnoj Evropi, a tako će biti i dalje. Uvjerena sam da ćemo zajedno, pod političkim vođstvom Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i uz podršku EU, uključujući medije i civilno društvo, nastojati da donosimo mudre odluke, i pri tome podsticati informisan dijalog. Biće to zahtjevan zadatak usred uskovitlanih ekonomskih, društvenih i političkih prilika”, poručila je Bregu.

Ona smatra da je budućnost u povezanosti i integrisanju ekonomija u jedinstveno tržište, povezivanju ljudi i zajedničkim vrijednostima, ulaganju u ljudski i intelektualni kapital, što je u našem zajedničkom političkom, bezbjednosnom i ekonomskom interesu.

“Potreba za Evropom u regionu je snažna i to ne slučajno, već po izboru. Uvjerena sam da će tempo regionalnog razvoja uticati na tempo evropske integracije”, zaključila je Bregu.

Bregu je iskusna političarka iz Albanije i veliki pristalica projekta EU. Rođena je u Tirani 1974. godine, a diplomirala je i magistrirala na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u tom gradu. Doktorirala je sociologiju 2005. godine na Univerzitetu Urbino u Italiji.

Bregu je radila kao istraživačka novinarka na albanskoj javnoj televiziji gdje je dokumentovala bolne teme trgovine ženama i nasilja u porodici.

Za nacionalnog koordinatora prvog Nacionalnog instituta za ravnopravnost polova osnovanog u Albaniji imenovana je 2004. godine, a godinu kasnije ulazi u politiku kada je u tri mandata bila poslanica Demokratske partije u albanskom parlamentu.

Od marta 2007. do septembra 2013. bila je ministarka za evropske integracije, sa najdužim stažom na toj dužnosti u Albaniji. Od 2013. do 2017. godine Bregu je predsjedavala Odborom za evropske integracije albanskog parlamenta.

Najčitanije