fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryBrković gubi kontrolu nad Vektrom Montenegro

Brković gubi kontrolu nad Vektrom Montenegro

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Biznismen Dragan Brković gubi kontrolu nad svojom glavnom kompanijom Vektrom Montenegro, jer je zbog nevraćenog duga preuzima banka NLB Intefinanz iz Ciriha.

Na ročištu u četvrtak u Privrednom sudu se pojavio Perko Keković, punomoćnik novog direktora Vektre Montenegro, Vladana Tekića, kojeg je imenovao NLB Interfinanz, nakon što je ta finansijska institucija preuzela vlasnički udio u Brkovićevoj kompaniji tokom jula ove godine, pišu Vijesti.

Registracione promjene za novog vlasnika i direktora u Centralnom registru privrednih subjekata, objavljene tokom jula, još nijesu pravosnažne.

U sudu se vodi postupak za pokretanje stečaja u Vektri Montenegro na zahtjev NLB Interfinanz.

Privredni sud pokrenuo je početkom aprila ove godine prethodni stečajni postupak protiv Vektre Montenegro, upravo na zahtjev Švajcaraca, koji godinama potražuju oko 60 miliona EUR, po osnovu nevraćenih kredita.

Brković je kao osnivač i prvi čovjek Vektre bio solidarni dužnik, koji je potpisao Švajcarcima prilikom pozajmica, mjenice zalažući svu pokretnu i nepokretnu imovinu.

U Centralnom registru Poreske uprave, Brković se međutim i dalje vodi kao stoprocentni osnivač i ovlašćena osoba za zastupanje Vektre, jer nova registraciona promjena obavljena 24. jula ove godine, zbog uloženog prigovora, nije pravosnažna.

Sudija Privrednog suda, Zoran Ašanin, obratio se u međuvremenu Centralnom registru i utvrdio da rješenje od 24. jula još nije pravosnažno i nije došlo do promjene zvaničnih podataka za direktora i vlasnika Vektre.

Zbog toga je advokat NLB Interfinanza, Petar Minić, odmah tražio duži rok od 60 dana za odgađanje ročišta zato što, kako je kazao, “predlagač u komunikaciji sa stečajnim dužnikom traži najpovoljnije rješenje da se ispoštuje raniji Plan reorganizacije i dužnik izmiri potraživanje prema povjeriocu”.

Ašanin je uvažio taj predlog i za naredno ročište, zakazano za 17. decembar pozvao dosadašnjeg Vektrinog advokata Ranka Grbavca, koji u četrvtak nije prisustvovao ročištu.

Ako se Brkovićev punomoćnik Grbavac ne pojavi na narednom ročištu, objasnio je Ašanin, biće jasno da je rješenje o registracionoj promjeni postalo pravosnažno.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...