fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBudžet oštećen za preko pet miliona EUR

Budžet oštećen za preko pet miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Službenici policije lišili su danas slobode 16 osoba i procesuirali 38 preduzeća i preduzetnika zbog utaje poreza i doprinosa i prouzrokovanja lažnog stečaja, čime je nanijeta šteta državnom budžetu od preko pet miliona EUR.

Službenici Uprave policije su u predmetu kodnog naziva Klap, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), lišili slobode I.V, D.L, R.K, T.L, B.P, V.D, J.B, A.I, F.L, N.T, N.D, V.R, R.T, D.B, D.P i B.B, dok je u bjekstvu D.L za kojim je raspisana potraga.

Policija je podnijela krivičnu prijavu SDT-u protiv ukupno 24 preduzetnika i 14 preduzeća zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i prouzrokovanje lažnog stečaja.

„U ovom slučaju 18 preduzeća koja su osnovali osumnjičeni I.V, D.L i R.K. i sa njima povezane osobe T.L, B.B, D.B, D.L, V.R i R.T. su, kako se sumnja, omogućili firmama čiji su odgovorni B.P, V.D, J.B, A.I, F.L, N.T, N.D. i D.P. izvlačenje dobiti stečene poslovanjem preduzeća, koja se vlasnicima kompanija vraća u gotovini“, navodi se u saopštenju.

Na taj način su, kako se dodaje, pričinili štetu državnom budžetu za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i troškova u iznosu od preko 1,5 miliona EUR.

„I.V, D.L, R.K. ili sa njima povezane osobe su, sumnja se, kontaktirali vlasnici ili odgovorne osobe preduzeća uplatioca, kojima je bio neophodan gotovi novac, a koji su stekli kroz regularno poslovanje kao dobit“, navodi se u saopštenju.

U zavisnosti od potrebnog iznosa, koji je unaprijed bio dogovoren između I.V, D.L, R.K. i vlasnika tih preduzeća, I.V, D.L. ili R.K, su sačinjavali fiktivnu fakturu ka tim firmama.

Kako se sumnja, nakon dostave fiktivne fakture sa dogovorenim iznosom novca, preduzeće koje je prima je odmah obavljalo uplatu novca po fiktivnoj fakturi nekog od preduzeća čiji su stvarni vlasnici I.V, D.L. i R.K.

„Nakon toga, sredstva od priliva uplatioca su se istog dana raslojavala – dio se opet prenosio po osnovu prometa robe i usluga, skoro uvijek na račun nekog od preduzeća te organizovane kriminalne grupe, a dio se istog dana podizao gotovinski ili prenosio na račun biznis kartica koje se vode na organizatore te kriminalne grupe ili na neku sa njima povezanu osobu, da bi i taj novac bio podignut gotovinski putem bankomata“, objasnili su iz Uprave.

Nakon podizanja novca I.V, D.L. ili R.K, vraćali su novac uplatiocu, a za sebe, kako se sumnja, zadržavali određenu proviziju.

Iz Uprave policije je saopšteno da su, na taj način, preduzeća koja su obavljala uplate fiktivno uvećavala ulazni porez na dodatu vrijednost (PDV), čime su, sumnja se, umanjila svoje poreske obaveze prema državnom budžetu za iznos PDV-a i poreza na dobit za svaku fakturu takvog načina poslovanja.

„Da bi se izbjeglo plaćanje poreskih obaveza u preduzećima čiji su vlasnici I.V, D.L, R.K. ili sa njima povezane osobe, nakon određenog perioda fiktivnog poslovanja u kojem su ta preduzeća obavljala prethodno opisane nezakonite radnje, a time i stvorila određenu poresku obavezu, u nekim preduzećima te kriminalne grupe su pokrenuti i okončani stečajni postupci“, dodaje se u saopštenju.

Po prethodno opisanom načinu izvršenja, preduzeća čiji su vlasnici I.V, D.L, R.K. i sa njima povezane osobe su, u posljednjih pet godina, kako se sumnja, omogućila vlasnicima više desetina firmi da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukla preko 20 miliona EUR u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa.

Najčitanije

Danas počinje isplata penzija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Isplata martovskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i...