fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBudžet za narednu godinu omogućava dalja ulaganja u razvoj

Budžet za narednu godinu omogućava dalja ulaganja u razvoj

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, vrijedan 2,58 milijardi EUR, omogućava dalje ulaganje u razvoj, saopštio je ministar finansija Darko Radunović i dodao da su neproduktivni troškovi umanjeni kod svih organa državne administracije, izuzev kod inspekcijskih i policijskih službi.

On je kazao da su neproduktivni troškovi koji se odnose na reprezentaciju, gorivo, nabavku službenih vozila i služena putovanja umanjeni kod svih državnih organa, izuzev kod onih kojima je obavljanje osnovnih funkcija vezano za te troškove.

Radunović je rekao da predloženi budžet omogućava dalji nastavak ulaganja u kvalitet usluga države u svim sektorima.

„Posebno bih apostrofirao dodatnu podršku zdravstvenom sistemu kroz stvaranje fiskalnog prostora za povećanje zarada zaposlenih i nastavak kontinuiranog ulaganja u cilju povećanja kvaliteta pružanja usluga zdravstvene zaštite“, saopštio je Radunović na konferenciji za novinare, organizovanoj nakon što je Vlada u četvrak usvojila Predlog zakona o budžetu za narednu godinu.

On je dodao da je veća podrška opredijeljena za sektor obrazovanja, kroz uvećanje izdvajanja za zarade i opremanje škola i vrtića, kao i poljoprivrede kroz više sredstava za pojoprivrednike i stvaranje uslova za korišćenje evropskih fondova.

Veća podrška je predviđena i za sport i mlade, nauku, odbranu.

„Pored navedenog, predloženim budžetom za narednu godinu su u srednjem roku stvorene pretpostavke za realizaciju opredjeljenja Vlade, koje se odnosi na valorizaciju crnonogorskih aerodroma i održivost u poslovanju nacionalnog avio-prevoznika, Montenegro Airlinesa (MA)“, objasnio je Radunović.

Prema njegovim riječima, kapitalni budžet je utvrđen na nivou od 229,96 miliona EUR, dok su se, istovremeno, stvorili uslovi da kreditna sredstva u iznosu od preko 150 miliona budu efektivna za realizaciju kapitalnih projekata u narednom periodu.

Generalni direktor Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija, Bojan Paunović, saopštio je da je predloženim budžetom predviđen ukupan iznos primitaka i izdataka od 2,58 milijardi EUR.

„Od toga se za tekući budžet izdvaja 1,32 milijarde, budžet državnih fondova iznosi 769,19 miliona EUR, kapitalni 229,96 miliona EUR, transkacije finasiranja su na nivou od 556,95 miliona i rezerve 22,5 miliona EUR“, precizirao je Paunović.

Izvorni prihodi budžta planirani su u iznosu od 1,99 milijardi EUR, odnosno 39,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u odnosu na planirani veći su 8,4 odsto.

„U narednoj godini projektuje se značajno povećanje prihoda budžeta uslovljeno rastom ekonomske aktivnosti, daljim sporvođenjem mjera fiskalne konsolidacije, intenzivnijom borbom protiv sive ekonomije i kroz pojačan nadzor službi“, dodao je Paunović.

Ukupni izdaci planirani na nivou od 2,38 milijardi EUR, odnosno 40,5 odsto BDP-a.

„U strukturi ukupnih rashoda, tekuća budžetska potrošnja je na nivou od 1,8 milijardi, dok kapitalni budžet čini oko 4,6 odsto BDP-a“, kazao je Paunović.

Glavni sektori gdje se vide dodatna fiskalna izdvajanja su zdravstveni sistem, obrazovanje, odbrana, poljoprivreda i ruralni razvj, sport i mladi i nauka.

„Trudili smo se da neproduktivne rashode, kao što su službena putovanja, reprezentacije, gorivo i nabavke, svedemo i racionalizujemo, izuzev kod državnih organa koji predstalvjaju funkciju rada službi“, rekao je Paunović.

Kada su u pitanju sredstva za kapitalni budžet, najznačajniji dio se odnosi na auto-put i iznosi 145 miliona EUR, čime se zatvara finansijska konstrukcija kada je u pitanju taj projekat.

Deficit budžeta je na nivou od 50 miliona i to je nešto ispod jedan odsto BDP-a.

Paunović je kazao da se nastavlja tendencija smanjenja deficita.

„Osnovne karakteristike budžeta su nastavak ekonomskog intenzivnog rasta, kroz projektovanu stopu realnog rasta od 3,4 odsto“, zaključio je Paunović.

Najčitanije