fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBuka i dalje problem

Buka i dalje problem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izazovi sa kojima se susrijeće turistički sektor su zastupljeni u manjem obimu nego ranije, ali buka i ove godine ostaje jedan od velikih problema, ocijenjeno je na Odboru Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG).

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Damir Davidović naveo je na sjednici da je u sektoru hotelijerstva primjetna mnogo veća disciplina kada je riječ o prijavljivanju gostiju i naplati boravišne takse.

Davidović je kazao da su izazovi sa kojima se taj sektor sreće iz godine u godinu, kao što su saobraćajne gužve, komunalni red, zapošljavanje stranaca i slični, sada predmet razgovora na Savjetu za turizam.

“Primjetno je da su ti izazovi zastupljeni u manjem obimu nego prethodnih godina. Postoji jasna opredijeljenost da se uvede veći red i to je interes ne samo turističkih poslenika, državnih i lokalnih organa, već i građana koji žive u tim sredinama. Postoji prostor za unaprjeđenje u tom segmentu i ne vidim razlog da se to ne ostvari”, rekao je Davidović.

On je kazao da je zadovoljan ostvarenim rezultatima.

“Posebno raduje što su prema najnovijim podacima crnogorski hoteli imali 390 hiljada gostiju, što je nekih 80 hiljada više nego u uporednom periodu. Ako podsjetimo da je prošla bila prva godina sa više od milion gostiju u hotelima, to potvrđuje snažan trend u turizmu i zaslužuje da se iskaže zahvalnost hotelijerima na svemu što rade da bi unaprijedili poslovanje”, ocijenio je Davidović.

On je dodao da je u maju, iako nijesu bili povoljni vremenski uslovi, zabilježen rast broja turista od 14 odsto.

Predsjednik Odbora, Dragan Ivančević, kazao je da je buka i ove godine veliki problem.

“Nejasno je zašto nije počela ugradnja limitatora buke u ugostiteljskim objektima kada su za to ispunjeni svi zakonski preduslovi”, rekao je Ivančević.

On je dodao da je zadovoljan radom Savjeta za turizam kojim predsjedava premijer Duško Marković, jer doprinosi brzom rješavanju biznis barijera u tom sektoru.

“Važno je istaći da su predsjednik Vlade, potpredsjednik i resorni ministar posebno apostrofirali saradnju sa Odborom udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore, naš zajednički rad na otklanjanju niza problema koji stoje na putu boljeg i efikasnijeg realizovanja te djelatnosti. Savjet je formirao Koordinacioni odbor koji će zasijedati najmanje jednom mjesečno, razmatrati aktuelne probleme, sa mandatom da ih odmah rješava”, naveo je Ivančević.

On je, govoreći o projektu Domaći ukusi, odnosno kampanji Dobro, bolje, domaće, kazao da je to rezultat permanentnog zalaganja Odbora i Komore da se razvija poljoprivreda i omogući izvoz na kućnom pragu domaćih proizvoda kroz turizam i ugostiteljstvo.

Ivančević je rekao da je na Savjetu za turizam ukazano na izazove u implementaciji Zakona o strancima. On je pohvalio angažovanost MUP-a, posebno u Budvi, na rješavanju zahtjeva po tom pitanju.

Na nesnosnu buku na području Ulcinja ukazao je vlasnik kompanije Real Estate, Gani Resulbegović, navodeći da postoji opasnost da će ona negativno uticati na rezultate turizma.

“Buka i problem smeća su počeli da nam se vraćaju kao bumerang i činiće to sve više”, rekao je Resulbegović.

Davidović je potvrdio da ne postoje zakonske prepreke za ugradnju limitatora, te najavio da će pomenuto koordinaciono tijelo personalizovati odgovornost za propuste u turizmu.

On je dodao da, ipak, limitatori nijesu nužan preduslov za rješavanje problema buke.

“Podsjetimo da je u našoj najvećoj turističkoj opštini komunalna policija za jedan dan naplatila 12 hiljada EUR kazni zbog buke tokom prošle godine”, naveo je Davidović.

Menadžer Opštine Tivat, Marko Petričević potvrdio je sekretarovu konstataciju, navodeći da je na tom području lako riješen problem buke i bez limitatora.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić je konstatovala da je već špic ljetnje turističke sezone, koje počinju sve ranije i traju duže.

“Bez turističke privrede ne bismo mogli da napravimo ovakav napredak koji bilježimo u smještajnim kapacitetima, kako hotelskim tako i privatnim”, rekla je Radak Kukavičić.

Crna Gora sve više razvija nove ponude i sadržaje. Ove godine je 30 novih proizvoda podržano sa 800 hiljada EUR.

“Naša zemlja je među osam destinacija kongresnog turizma”, dodala je Radak Kukavičić.

Ona je ukazala na dobro poznate probleme koji opterećuju crnogorski turizam, uz konstataciju da njihovo rješavanje traži posvećenost svih zainteresovanih strana.

Ivančević je kazao da je na Savjetu za turizam pokrenuto pitanje unaprjeđenja tehničkih standarda na crnogorskim aerodromima. Riječ je o potrebi da se poboljša tehnička opremljenost i vizuelna komponenta aerdoroma kao i dres kod zaposlenih.

On je posebno istakao problem što su crnogorski aerodromi jedini u Evropi gdje nije omogućeno putnicima da iz vozila uđu u pristanišnu zgradu, čemu je potrebno posvetiti pažnju.

Nebojša Krstajić iz Aerodroma Crne Gore ukazao je na unaprjeđenja koja su postignuta posljednjih nekoliko sedmica, među kojima je puštanje u rad putničkog terminala dva u Tivtu, hortikulturno i saobraćjno uređenje ispred ulaza u taj objekat.

Sekretarka Odbora, Sanja Marković, navela je da se u ovoj godini nastavlja trend rasta kvantitativnih pokazatelja.

“U prva tri mjeseca bilježi se povećanje broja dolazaka turista od 38,2 odsto i ostvarenih noćenja od 22,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, kazala je Marković.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), prihodi od stranih turista u prvom kvartalu iznosili su oko 47 miliona EUR, što je 7,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Najčitanije