fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCaterpillar krivac za pad indeksa

Caterpillar krivac za pad indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u ponedjeljak su značajno pali, jer su slabi poslovni rezultati industrijskih divova Caterpillara i NVIDIA-a podržali strahove da će se usporavanje rasta kineske ekonomije odraziti na zarade američkih kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,84 odsto na 24.528 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,78 odsto na 2.643 poena, a Nasdaq indeks 1,11 odsto na 7.085 bodova.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a među najvećim gubitnicima bio je industrijski sektor, s prosječnim padom cijena od jedan odsto, prenosi Hina.

Pritom je dionica Caterpillara pojeftinila više od devet odsto, jer su kvartalni poslovni rezultati tog najvećeg svjetskog proizvođača teške mašinerije slabiji nego što su analitičari očekivali, što je posljedica slabljenja potražnje u Kini i rasta troškova poslovanja.

Još je više, skoro 14 odsto, potonula cijena dionice NVIDIA-a, nakon što je taj proizvođač čipova smanjio procjene prihoda u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, takođe zbog slabije nego što se očekivalo prodaje u Kini.

Te vijesti podržale su strahove ulagača da će se usporavanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije znatno odraziti i na poslovne rezultate američkih multinacionalnih kompanija.

Prošle sedmice je objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u prošloj godini porastao samo 6,6 odsto, najsporije u posljednjih 28 godina, a analitičari u anketi Reutersa u ovoj očekuju daljnje usporavanje na 6,3 odsto.

I niz drugih pokazatelja ukazuje na slabljenje kineske privrede.

“Prošle sedmice ulagači su bili optimistični jer su poslovni rezultati kompanija bili prilično dobri, no danas je druga priča. Kina je zaista veliki dio slike zarada mnogih kompanija”, rekao je partner u firmi Cherry Lane Investments, Rick Meckler.

Do sada je skoro 25 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto prošlogodišnje tromjesečje, pri čemu ih je 72,6 odsto nadmašilo očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće oko 14 odsto u odnosu na isti period 2017, kao što su procjenjivali i na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata.

To znači da je rast zarada usporen, s obzirom na to da su u prethodnim kvartalima rasle po stopi većoj od 20 odsto.

Uz to, nakon niza upozorenja kompanija, analitičari su smanjili procjene zarada kompanija u cijeloj ovoj godini na 5,6 odsto, s ranijih 6,3 odsto.

Oštro su, oko jedan odsto, pale i cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte nakon što je krajem prošle sedmice objavljeno da je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) povećan broj aktivnih naftnih postrojenja.

To najavljuje dalji rast ionako rekordne proizvodnje nafte u SAD-u, zbog čega bi ponuda na svjetskim tržištima ponovno mogla nadmašiti potražnju u uslovima kada se rast globalne ekonomije usporava, zbog čega bi mogla oslabiti i potražnja za energentima.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,91 odsto na 6.747 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,63 odsto na 11.210 poena, a pariski CAC 0,76 odsto na 4888 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije