fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCBCG i banke promovišu štednju najmlađih

CBCG i banke promovišu štednju najmlađih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sporazumom o realizaciji kampanje Nedjelja štednje, koji su danas potpisali guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i glavni izvršni direktori svih poslovnih banaka, promoviše se štednja najmlađih, sa svim pozitivnim implikacijama na ekonomski rast.

Žugić je saopštio da će za svu djecu koja se rode od sjutra do 6. novembra vrhovna monetarna institucija i komercijalna banka, u kojoj roditelji otvore račun, uplatiti po 200 EUR, s oročenjem do godinu.

Na taj način, sva djeca rođena u tom periodu dobijaju na poklon svoju prvu štednju, u ukupnom iznosu od 400 EUR.

„Promovišemo štednju najmlađih koju nazivamo Nedjelja štednje. Ovo je visok stepen društvene odgovornosti svake banke ponaosob i CBCG, a ujedno i promocija štednje, sa svim pozitivnim implikacijama na ekonomski rast i razvoj preko potencijala banaka, akumulacije i većeg prostora za valorizaciju brojnih resursa kojima je naša država bogata“, rekao je Žugić.

Prema njegovim riječima, po tom osnovu su isfinansirali 2,06 hiljada djece sa ulaganjem od 430 hiljada EUR za 15 godina.

Žugić je kazao da Crna Gora ima negativan demografski trend, a Sporazumom se promoviše natalitet i podmlađuje država.

„Nadamo se da će ova aktivnost dobiti nove sadržaje. Uskoro ćemo formirati državno radno tijelo sa CBCG, Vladinim tijelima i spoljnim ekspretima, gdje ćemo raditi na finansijskoj inkluziji, edukaciji i pismenosti. Neophodno je da se taj nivo podigne“, smatra Žugić.

On je objasnio da je nesporno da postoji takozvana monetarna politika koja favorizuje niske i čak negativne kamatne stope, kojih u Crnoj Gori dominantno i nema.

„Generalno jesu niske kamatne stope, ali kod nas štednja raste kao znak povjerenja i sigurnosti u bankarski sistem. To je jako dobar znak za veći stepen finasijske stabilnosti“, dodao je Žugić.

On je kazao da je u značajnoj mjeri unaprijeđen kompletan bankarski sektor, kao i sistem mjereno svim ključnim bankarskim parametrima.

Žugić, je odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše mjere koje je Savjet CBCG nedavno donio, rekao da je to prva makroprudenciona mjera kojom se utiče na veći stepen održivosti bankarskog sistema.

„Često mediji pišu da je naše stanovništvo prezaduženo. Ako je to tačno, mi kažemo da je neophodno zaštititi sa jedne strane i banku od prekomjernih rizika bez kredita koji su neobezbdjeđeni, a sa druge strane i stanovništvo od prekomjernog zaduživanja“, naveo je Žugić.

On je ocijenio da se time neće ugroziti bankarsko poslovanje, kao i da je interes CBCG da banke imaju veći stepen profitabilnosti, jer to jača zdravlje i potencijalno raste kapital.

„Tražili smo da krediti preko osam hiljada EUR i sa rokom od šest godina imaju kolateral. To je povećanje stabilnosti i sigurnosti, kao i pomoć bankama“, rekao je Žugić.

Najčitanije