fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijena nafte skače četvrtu sedmicu zaredom

Cijena nafte skače četvrtu sedmicu zaredom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice zahvaljujući napretku u trgovinskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, dok je od početka godine barel na londonskom tržištu poskupio oko 27 odsto.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla tri odsto na 68,16 USD, dok je na američkom barel poskupio 2,1 odsto na 61,72 USD, piše Index.hr.

Rast cijene nafte četvrtu sedmicu zaredom zahvaljuje se optimizmu ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Nakon što je početkom sedmice američki predsjednik Donald Trump rekao je da će se uskoro potpisati prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, u četvrtak je Peking poručio da je u bliskim kontaktima s Vašingtonom u vezi tog sporazuma.

Iako je već pre rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom januara, poruke iz SAD i Kine dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Vašington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz.

Poboljšanje trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine podržalo je nadu ulagača da će se zaustaviti usporavanje rasta dvije najveće svjetske ekonomije i najveća potrošača nafte, što bi trebalo da dovede do jačanja potražnje za “crnim zlatom” u idućoj godini.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...