fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCijene akcija pale preko jedan odsto

Cijene akcija pale preko jedan odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u utorak su pale više od jedan odsto, jer je ulagače zabrinulo usporavanje rasta kineske ekonomije, ali i novo smanjenje procjena globalnog rasta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dow Jones je skliznuo 1,22 odsto na 24.404 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,42 odsto na 2.632 boda, a Nasdaq indeks 1,91 odsto na 7.020 bodova, prenosi Hrportfolio.

Prošle sedmice su ti indeksi porasli četiri dana zaredom, dok se u ponedjeljak u SAD-u zbog praznika nije radilo.

U ponedjeljak su svjetske berze pale nakon što je objavljeno da je kineska ekonomija prošle godine poraslo 6,6 odsto, najsporije u posljednjih 28 godina.

Istoga dana svoje procjene smanjio je i Međunarodni monetarni fond (MMF), pa sada očekuje da bi globalna ekonomija u ovoj godini moglo porasti 3,5 odsto, dok je još u oktobru MMF očekivao rast od 3,7 odsto.

“Nakon dvije godine solidnog rasta, svjetska ekonomija napreduje sporije nego što se očekivalo, a rizici rastu. Znači li to da je globalna recesija iza ugla? Ne. Ali rizik od oštrijeg usporavanja rasta globalne ekonomije sigurno se povećao”, rekla je direktorica MMF-a, Christine Lagarde.

To je drugo MMF-ovo smanjenje procjena u tri mjeseca, a uoči početka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu objavljeno je i istraživanje revizorske kompanije PwC koje je pokazalo da 29 odsto anketiranih direktora kompanija vjeruje da će se rast privrede usporiti u sljedećih 12 mjeseci, što je najviši nivo pesimizma od 2012. godine.

„Puno je negativnih vijesti u vezi globalne ekonomije i Kine, a poslovni izvještaji kompanija to nijesu mogla amortizovati”, rekao je Chuck Carlson, direktor u kompaniji Horizon Investment Services.

Narednih dana se očekuje nestabilno trgovanje.

„Ove sedmice će mnoge kompanije objaviti poslovne izvještaje, pa očekujem bitku između zarada kompanija i percepcije o tome što se događa u Kini i na globalnom tržištu”, naveo je Carlson.

Sezona objavljivanja kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija podržava tržište. Dosad je oko 12 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto tromjesečje prošle godine, pri čemu ih je 78,7 odsto nadmašilo očekivanja analitičara.

Analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće 14,1 odsto u odnosu na isti period godinu prije. To znači da se očekuje usporavanje rasta zarada, jer su u prethodnim kvartalnima rasle po stopi većoj od 20 odsto.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale u njih deset, a blago porasle samo u komunalnom sektoru.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,99 odsto na 6.901 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 odsto na 11.090 bodova, a pariski CAC 0,42 odsto na 4.847 bodova.

Najčitanije