fbpx

Cijene akcija porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Vol stritu u četvrtak su porasle zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine kompanija i uvjerenju ulagača da će američka centralna banka uskoro smanjiti kamatne stope.

Dow Jones je ojačao 0,01 odsto na 27.222 boda, dok je S&P 500 porastao 0,36 odsto na 2.995 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 odsto na 8.207 bodova, prenosi Hrportfolio.

Na samom početku trgovanja indeksi su bili u minusu, jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati Netflixa. Ta kompanija, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, objavila je da je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) broj njezinih pretplatnika u proteklom kvartalu pao prvi put u osam godina, dok je u svijetu porastao manje od očekivanja analitičara.

Zbog toga je cijena Netflixa potonula više od deset odsto, pa je S&P indeks komunikacijskog sektora skliznuo 0,9 odsto.

Kasnije su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija i banaka, među kojima su IBM, Philip Morris i Morgan Stanley.

Kako je većina kompanija u nedavno započetoj sezoni objava kvartalnih izvještaja objavila bolje nego što se očekivalo rezultate, analitičari su povećali procjene.
Tako sada procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti 0,6 odsto veća nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok su prije sedmicu očekivali pad zarada od 0,2 odsto.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će zbog usporavanja rasta ekonomije američka centralna banka krajem jula smanjiti ključne kamatne stope barem 0,25 procentnih bodova.

To je uvjerenje podržao komentar Johna Williamsa, predsjednika ogranka Feda u Njujorku, koji je kazao da, s obzirom na nisku inflaciju, Fed ne može dopustiti čekanje hoće li se potencijalni ekonomski rizici materijalizovati.
Na evropskim berzama cijene dionica su u četvrtak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,56 odsto na 7.493 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,92 odsto na 12.227 bodova, a pariski CAC 0,38 odsto na 5.550 bodova.

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...