fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene barela nafte ispod 64 USD

Cijene barela nafte ispod 64 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 64 USD nakon što je Saudijska Arabija najavila skoru obnovu proizvodnje, prepolovljene nakon napada pobunjenih Hutija na ključno naftno postrojenje.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,8 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,15 USD nižoj cijeni, od 58,19 USD, prenosi Hrportfolio.

Cijene su naglo pale nakon što je novi saudijski ministar za naftu princ Abdulaziz bin Salman objavio da je snabdijevanje zahvaljujući rezervama vraćeno na nivo na kojem je bilo prije napada Hutija.

Prema njegovim riječima Saudijska Arabija će u septembru i oktobru u prosjeku proizvoditi 9,89 miliona barela dnevno i obaveze prema kupcima u ovom mjesecu biće ispunjene u cijelosti.

Do kraja mjeseca proizvodni kapaciteti dostići će 11 miliona barela dnevno, odnosno 12 miliona do kraja novembra, i time će se vratiti na nivo na kojem su bili prije napada.

Iz Međunarodne agencije za energetiku (IEA) u međuvremenu su objavili da prema njihovim procjenama trenutno nema potrebe za posezanjem u rezerve zbog smanjene ponude nafte.

Geopolitičke napetosti na Bliskom istoku i dalje su povišene nakon što je Saudijska Arabija saopštila da će objaviti dokaze koji povezuju Iran s napadima. Sjedinjene Američke Države već su poručile da iza napada stoji Iran, koji opovrgava te tvrdnje.

Odnosi između SAD-a i Irana pogoršavaju se otkako je američki predsjednik Donald Trump prošle godine povukao SAD iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovno uveo sankcije na iranski izvoz nafte.

Analitičari upozoravaju i na nepovoljan odnos ponude i potražnje. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjuje snabdijevanje od početka godine za 1,2 miliona barela dnevno kako bi ograničila višak i podstakla cijene. Njihova nastojanja minira veća proizvodnja u SAD-u, podstaknuta procvatom proizvodnje nafte iz škriljaca.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 67,89 USD, što znači da je porasla 1,46 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije