fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCijene dionica blago pale

Cijene dionica blago pale

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u utorak su blago pale, drugi dan uzastopno, jer ulagači nijesu voljni da riskiraju dok ne bude jasno hoće li Vašington odložiti uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz.

Dow Jones oslabio je 0,1 odsto na 27.881 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 odsto na 3.132 poena, a Nasdaq indeks neznatno na 8.616 bodova.

Iako su pali dva dana uzastopno, indeksi se i dalje kreću blizu najviših vrijednosti u istoriji, jer se ulagači nadaju da će uskoro Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina postići parcijalni trgovinski dogovor, prenosi Hrportfolio.

Time bi se završio trgovinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dvije najveće svjetske ekonomije.

Vašington već danima poručuje da trgovinski pregovori teku dobro i da je dogovor blizu, dok je Kina poručila da želi što prije da postigne dogovor o prvoj fazi sporazuma.

No, ulagači su oprezni jer nema nikakvih detalja, dok Peking traži da se ukinu carine kako bi se postigao dogovor.

Ostaje da se vidi može li se dogovor postići prije 15. decembra, za kada je Vašington najavio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda.

Danas se očekuju i odluke s posljednje sjednice lidera američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) u ovoj godini. Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici jer ekonomija solidno raste i jer je Fed već u tri navrata ove godine smanjio ključne kamatne stope.

No, ulagači će pažljivo pratiti poruke Fed-a o situaciji u ekonomiji i tome što banka planira dalje.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se sjutra održavaju parlamentarni izbori u Britaniji, koji bi mogli da utiču na način na koji će Britanija izaći iz Evropske unije (EU).

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše u nekretninskom i rudarskom.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 odsto na 7.213 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,27 odsto na 13.070 poena. Pariski CAC ojačao je 0,18 odsto na 5.848 bodova.

Najčitanije