fbpx

Cijene dionica porasle

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u četvrtak su cijene dionica porasle, nakon dva dana oštrog pada, jer su slabiji ekonomski pokazatelji učvrstili nadu ulagača da bi Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) već ovog mjeseca mogla dodatno da smanji kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0,47 odsto na 26.201 bod, S&P 500 porastao je 0,8 odsto na 2.910 poena, a Nasdaq indeks 1,12 odsto na 7.827 bodova, prenosi HRportfolio.

Nakon što su prethodna dva dana ti indeksi potonuli više od 2,5 odsto trgovanje je započelo padom cijena dionica zbog novih, slabijih nego što se očekivalo ekonomskih pokazatelja.

Institut za upravljanje nabavkom (ISM) objavio je da je indeks aktivnosti u uslužnom sektoru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u septembru skliznuo na 52,6 bodova, najniži nivo od polovine 2016. godine.

Kako je početkom sedmice objavljeno da je proizvodna aktivnost pala na najniži nivo u posljednjih deset godina, objavljeni podatak o uslužnoj aktivnosti potvrdio je da rast najveće svjetske ekonomije usporava.

Nakon početnog pada, tržište se kasnije oporavilo jer su ojačale špekulacije o daljnjem smanjenju ključnih kamatnih stopa Feda.

Nakon slabih ekonomskih pokazatelja, trgovci na tržištu novca podigli su izglede za smanjenje kamata Feda u oktobru na 90 odsto, dok su još početkom sedmice ti izgledi iznosili 40 odsto.

Direktorica kompanije Bokeh Capital Partners, Kim Forrest, kazala je da bi slabost pokazatelja, posebno iz neproizvodnog sektora, mogla da podstakne Fed na smanjenje kamata treći put ove godine.

Ulagači se sada nadaju da bi, osim u oktobru, Fed mogao da smanji kamate još jednom do kraja godine, ukupno četiri puta od početka godine.

Direktor kompanije EventShares Ben Phillips kazao je da usporava rast globalne ekonomije, kao i američke, zbog trgovinskih sukoba i nesigurnosti po pitanju trgovinske politike.

“No, tržište voli jeftin novac, a kada ga dobije, tada poraste”, naveo je Phillips.

Zahvaljujući tome, porasle su cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše, za 1,3 odsto, u energetskom sektoru.

Na evropskim berzama trgovalo se oprezno.
Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,63 odsto na 7.077 bodova, dok je pariski CAC ojačao 0,3 odsto na 5.438 bodova.

Na berzi u Frankfurtu u četvrtak se zbog praznika nije radilo.

Najčitanije