fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCijene dionica porasle zahvaljujući porukama iz Fed-a

Cijene dionica porasle zahvaljujući porukama iz Fed-a

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su porasle, zahvaljujući porukama američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), da će biti strpljivi po pitanju podizanja kamata, ali i optimizmu nakon završetka još jednog kruga američko-kineskih trgovinskih pregovora.

Dow Jones na Vol stritu je ojačao 1,3 odsto na 25.063 boda, dok je S&P 500 porastao 1,6 odsto na 2.706 poena, a Nasdaq indeks 1,4 odsto na 7.263 boda, prenosi Hina.

Snažan skok cijena dionica pnajviše se zahvaljuje odluci čelnika Fed-a u srijedu, nakon njihove dvodnevne sjednice, da kamatne stope ostaju nepromijenjene, što se i očekivalo.

Još su podsticajnije na tržište uticale njihove poruke da će biti strpljivi po pitanju podizanja kamata i da smatraju da je nastavak rasta ekonomije i zapošljavanja najizgledniji scenario daljeg razvoja situacije.

Fed lagano podiže ključne kamate od 2015. godine, a prošle godine ih je povećao čak u četiri navrata za po 0,25 procentnih poena. Fed je najavljivao i da bi kamate ove godine mogao povećati u još dva navrata.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije