fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCijene dionica značajno porasle

Cijene dionica značajno porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u srijedu su značajno porasle, jer su ulagače ohrabrile naznake daljeg popuštanja napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine i očekivanje novih podsticajnih ekonomskih mjera Evropske centralne banke (ECB).

Dow Jones ojačao je 0,85 odsto na 27.137 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,72 odsto na 3.000 poena, a Nasdaq indeks 1,06 odsto na 8.169 bodova.

Ulagače je ohrabrila vijest da će Kina izuzeti neke američke proizvode s liste onih kojima će od 17. septembra nametnuti dodatne carine, prenosi SEEbiz.

Rat carinama između dvije najveće svjetske ekonomije traje već više od godinu, a početkom septembra SAD je nametnuo dodatne carine na kineske uvoz, dok je Kina najavila iste protumjere.

Kinesko Ministarstvo finansija je saopštili da će 16 različitih američkih proizvoda biti izuzeto od tih carina, što se na tržištima smatra još jednom naznakom popuštanja napetosti, nakon što je nedavno objavljeno da će se početkom oktobra nastaviti trgovinski pregovori.

„Tržište je vrlo osjetljivo na bilo kakvu vijest u vezi trgovinskog rata između SAD-a i Kine, a ovo se može smatrati pružanjem maslinove grančice”, rekao je strateg u firmi Ameriprise Financial, David Joy.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u nove podsticajne mjere u najvećim svjetskim privredama.

Danas će se održati redovna sjednica ECB-a, a analitičari očekuju da će čelnici banke smanjiti ključne kamatne stope za barem 0,1 procentni poen, a možda i najaviti novi krug kupovine imovine.

„Očekuje se da će ECB biti agresivna u popuštanju monetarne politike. A ako ne bude, to će malo promijeniti računicu. Zbog toga je malo nervoze među ulagačima po tom pitanju”, rekao je ekonomista u firmi Jefferies, Tom Simons.

Američka centralna banka odlučivaće o kamatnim stopama naredne sedmice.

Većina analitičara očekuje da će američka centralna banka (Fed) dodatno smanjiti kamate za 0,25 procentnih poena, nakon što je to već učinio u julu.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih deset cijene dionica su porasle, dok su pale samo u nekretninskom sektoru.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,96 odsto na 7.338 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,74 odsto na 12.359 poena, a pariski CAC 0,44 odsto na 5.618 bodova.

Najčitanije